Fler inbrott begås när mörkret faller. Foto: Mostphotos

Höstmörkret ger fler inbrott: 10-tal i Tyresö

Under de senaste månaden har en inbrottsvåg drabbat ett tiotal boenden i kommunen. Enligt polisen är årstiden en av orsakerna. – Det blir enklare för tjuven att agera när det är mörkt ute, säger Therese Löthman, kommunpolis i Tyresö.

  • Publicerad 18:18, 16 nov 2017

Under den senaste månaden har ett tiotal inbrott skett runt om i Tyresö.

– Vi har inte sett att det är något speciellt område. Det är spritt i hela kommunen, både lägenheter och villor, säger Therese Löthman.

Anledningen till det ökade antalet inbrott är enligt Löthman höstmörkret.

– Det är den tiden på året som vi får en ökning av inbrotten. Det blir enklare för tjuven att agera när det är mörkt ute och när det inte finns så många lampor tända.

Finns det misstanke om en inbrottsliga?

– Nej, då hade det varit fler inbrott i samma område under samma period. Det här har skett runt om i hela kommen. Även om det varit en uppgång så är det inte så markant att vi tror att det är en liga, men det kan ju ändras.

Tips till allmänheten

Enligt Löthman finns det mycket man kan göra själv för att förebygga ett inbrott hos sig själv eller hos grannen. Framför allt rekommenderas fler lampor som lyser upp i höstmörkret, dels för att huset ser bebott och dels för att grannarna får lättare att se in.

– Ha god grannsamverkan, rapportera in när ni ser bilar och personer som bara rör sig i området. Ser ni människor i lägenhetshus så prata med dem, då vill de som ska begå inbrott inte göra det längre eftersom de är igenkända. Larm är också bra, det avskräcker.