Höstlovet är här och för Sigtuna kommuns lediga barn och ungdomar finns massor med saker att göra. De allra flesta aktiviteterna är dessutom gratis.

Kommunen har satsat stort på konst och kultur under höstlovet, 30 oktober till 7 november. Under hela lovveckan (vecka 44) erbjuds kostnadsfria aktiviteter och evenemang på temat känslor.

– Även om fokus är på barn och unga så vill vi välkomna vuxna också. Det är roligt att skapa aktiviteter inom konst och historia, där generationer kan mötas. Vi ser till att aktiviteterna kan utföras på olika nivåer som passar olika åldrar, säger Anna Hedberg som är kulturpedagog i Sigtuna kommun.

Trazan och Banarne

Så vad är det som erbjuds då? Jo, det är allt från t-shirttryck, Mangaworkshop, känslovandring på Sigtuna museum och teater till att göra animerad film, monsterworkshop, teater, serieskapande och genrep av familjemusikalen Trazan och Banarne.

– Vår förhoppning är att deltagarna upptäcker och utvecklar sina egna behov av att uttrycka sig – och att de har roligt. Vi önskar att de får upp ögonen för att både Sigtuna museum och ValstaKonst är platser som tillhör dem och att vi finns här för dem, säger Anna Hedberg.

Även fritidsgårdarna, Valsta fritidsgård och Ungdomens hus i Märsta håller öppet med späckade program. Här kan man bland annat halloweenpyssla, tillverka godis och laga mat.

Statliga pengar

En del av finansieringen för höstlovet kommer från lovpengen. Kommunen har ansökt och fått statligt bidrag för höstlovssatsningen. Lovpengen kan användas till aktiviteter som främjar bra lovverksamhet för barn 6-15 år.

På Sigtunaskolan humanistiska läroverket kan man gå i spökhus. Eleverna på skolan har förberett det årliga inslaget och pengarna för inträdet går till deras projekt för skolor i Kenya.

Ytterligare aktiviteter och mer information finns att hitta på kommunens hemsida.