I år fyller Väsby konsthall 25 år och detta jubileumsår var tänkt att fyllas med roliga aktiviteter. Men så kom corona. Och på måndagen kom ytterligare restriktioner från regeringen för att minska smittspridningen – max åtta personer på en allmän sammankomst.

– Jag tycker synd om konstnärerna som slitit. Nu kommer färre och tittar och färre som handlar deras verk, säger Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner.

Men konsthallen har hållit öppet hela hösten, även om den inleddes med invigning av första utställningen utomhus med "ståfika".

– Vi är stolta över att vi hållit i gång, många har ju fått ställa in sina verksamheter helt. Och vad gäller jubileumsåret får vi helt enkelt spara på godbitarna till nästa år, säger han.

Tony och Kerstin

På tisdag öppnar den sista begivenheten som helt enkelt döpts till "Annorlunda utställning". Det är Tony Roos från västkusten som visar måleri och Kerstin Björk som ställer ut broderi, teckningar och trä.

– Men det blir inget vernissage, bara förbokade besök och stängt på helgerna, säger Anders Skarin.

Konstnären Kerstin Björk är på plats i den ännu tomma hallen för att hänga och ställa fram sina verk. Hon diskuterar placering med Åsa Bjurberg Gartz från Väsby konsthalls vänner.

– Det är första gången jag ställer ut i Väsby, det ska verkligen bli roligt. Men det var osäkert in i det sista i och med de nya restriktionerna, säger Kerstin Björk, och håller upp ett broderi i milda färger mot väggen.

Väsbybo inleder

Nästa år tar Väsby konsthalls vänner nya tag och inleder med en utställning, "Klimatsaga i klartext", av Väsbybon och konstnären Torbjörn Östman.

– Vi har mycket spännande på gång, men vi avslöjar inte allt på en gång, säger Anders Skarin hemlighetsfullt.