PLACERING. Konstnär Kerstin Björk funderar över var i Optimushallen hon bäst ska placera sitt broderade verk "Nedströms". Foto: Charlotte Arwedsson

Höstens sista utställning blir annorlunda

På tisdag öppnar Väsby konsthall dörrarna på Optimusvägen för årets sista utställning. Men det blir utan vernissage och bara förbokade besökare. Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner, ser tillbaka på en annorlunda konsthöst.

  • Publicerad 16:00, 18 nov 2020

Vi är stolta över att vi hållit i gång.

I år fyller Väsby konsthall 25 år och detta jubileumsår var tänkt att fyllas med roliga aktiviteter. Men så kom corona. Och på måndagen kom ytterligare restriktioner från regeringen för att minska smittspridningen – max åtta personer på en allmän sammankomst.

– Jag tycker synd om konstnärerna som slitit. Nu kommer färre och tittar och färre som handlar deras verk, säger Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner.

Men konsthallen har hållit öppet hela hösten, även om den inleddes med invigning av första utställningen utomhus med "ståfika".

– Vi är stolta över att vi hållit i gång, många har ju fått ställa in sina verksamheter helt. Och vad gäller jubileumsåret får vi helt enkelt spara på godbitarna till nästa år, säger han.

Tony och Kerstin

På tisdag öppnar den sista begivenheten som helt enkelt döpts till "Annorlunda utställning". Det är Tony Roos från västkusten som visar måleri och Kerstin Björk som ställer ut broderi, teckningar och trä.

– Men det blir inget vernissage, bara förbokade besök och stängt på helgerna, säger Anders Skarin.

HÄNGNING. Åsa Bjurberg Gartz från Väsby konsthalls vänner och konstnär Kerstin Björk diskuterar placering inför höstens sista utställning i Optimushallen. Foto: Charlotte Arwedsson

STOLT. Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner, visar vad som gäller inför årets sista utställning. "Men jag är stolt över att vi hållit i gång hela hösten." Foto: Charlotte Arwedsson

Konstnären Kerstin Björk är på plats i den ännu tomma hallen för att hänga och ställa fram sina verk. Hon diskuterar placering med Åsa Bjurberg Gartz från Väsby konsthalls vänner.

– Det är första gången jag ställer ut i Väsby, det ska verkligen bli roligt. Men det var osäkert in i det sista i och med de nya restriktionerna, säger Kerstin Björk, och håller upp ett broderi i milda färger mot väggen.

Väsbybo inleder

Nästa år tar Väsby konsthalls vänner nya tag och inleder med en utställning, "Klimatsaga i klartext", av Väsbybon och konstnären Torbjörn Östman.

– Vi har mycket spännande på gång, men vi avslöjar inte allt på en gång, säger Anders Skarin hemlighetsfullt.

Annorlunda utställning

Höstens sista utställning på Väsby konsthall, "Annorlunda utställning", visas 24 november till 11 december. Delar av utställningarna kommer att visas digitalt på Konsthallens hemsida.

Växjöbaserade Kerstin Björk visar broderi, teckningar och trä. "Abstrakta världar växer fram tillsammans med figurer, fåglar och siffror och inget är planerat. Ett modigt esoteriskt sökande i realtid, att våga lita på slumpen i skapandet."

Västkustkonstnären Tony Roos kallar sitt måleri modern realism. "I hans verk har ljuset, kontraster och ett kraftfullt måleri stor betydelse för uppbyggnaden av motiven."

Visa merVisa mindre