Ofredande. Mannen ska ha hostat kontrollanten flera gånger i ansiktet. Foto: Mostphotos

Hostade biljettkontrollant i ansiktet – döms

En man som hostade en biljettkontrollant i ansiktet döms att betala 5000 kronor i skadestånd för ofredande. Enligt Stockholms tingsrätt ska kränkningen ses som särskilt allvarlig då den utförts under rådande viruspandemi.

  • Publicerad 16:37, 27 maj 2020

Mannen, som är i 40-årsåldern, åkte tunnelbana i början på april när två biljettkontrollanter närmade sig honom för att kontrollera hans färdbevis vid Zinkensdamms T-banestation. Enligt kontrollanterna ska mannen ha pratat i telefon och hållit upp handen samtidigt han påtalade att de skulle hålla två meters avstånd, varpå de båda backade.

När han efter en stund tog fram sitt SL-kort och en av kontrollanterna gick fram för att kontrollera giltigheten ska mannen ha hostat henne flera gånger i ansiktet.

Enligt kvinnan stod de bara någon halvmeter ifrån varandra och hon uppfattar det, enligt egen utsago, som att mannen gjorde det med flit och att det ”var riktat mot henne”.

Ordningsvakter som befann sig på platsen grep då in och handfängslade mannen.

Mannen döms nu till dagsböter för ofredande och ska även betala 5000 kronor i skadestånd till kvinnan.

"Allvarlig kränkning"

”Att i en tid då det pågår en spridning av en ny virussmitta utsättas för ofredande i form att någon hostar mot ens ansikte utgör enligt tingsrättens uppfattning en sådan allvarlig kränkning att kränkningsersättning ska utgå”, skriver Stockholms tingsrätt i domen.

Mannen säger i förhör att han var rädd för coronaviruset och ville hålla avstånd. När han sedan ställde sig upp ska han, enligt egen utsago, ha harklat sig två gånger framför kontrollanten, något han uppger sig ångra och menar inte var riktat mot kontrollanten personligen.

Men tingsrätten anser det vara styrkt att mannen hostade henne i ansiktet, bland annat med stöd av vittnesmål, och att hans förklaring att han var rädd för att smittas av virus inte fråntar honom ansvar.

”Enligt tingsrättens uppfattning måste det anses utgöra ett ingrepp i den personliga sfären att någon på ett litet avstånd hostar mot ens ansikte – särskilt under rådande förhållanden med pågående smittspridning av coronaviruset i Stockholm”, skriver rätten vidare.

Mannen har möjlighet att överklaga domen till Svea Hovrätt.