Ninas trädgård har länge varit prunkande och grön, men det var för två år sen som idén om att öppna upp sin trädgård för andra började gro.

Då arbetade hon på försäkringsbolag och jobbade hemifrån mitt i coronapandemin.

– Jag är inte riktigt ”sitta still”-typen och när mars kom började jag få spring i benen. Då var det lätt att gå ut på rasterna, snickra ihop en pallkrage och fixa i trädgården.

En examen som florist och behovet av att få vara ute blev starten. På tio minuters-rasterna byggde Nina pallkragar av gamla bokhyllor och utanför brevlådan satte hon fram bundna buketter och en lapp med ett swishnummer.

– En kvinna glömmer jag aldrig. Hon kom förbi och tog bild på lappen, någon dag senare kom hon tillbaka och sa ”gör mer, alla kommer gilla det”. Jag litade på henne och körde på det, berättar Nina och fortsätter;

– Om jag någonsin har en officiell invigning, då ska hon få klippa det blå gula invigningsbandet!

Två år senare och närmare 40 hemsnickrade pallkragar senare går Nina runt i sin trädgård. Här har ”Ninas trädgårdsplock” vuxit fram tillsammans med blommorna.

Från knöl till knopp

Utanför Arlanda har hon arrenderat mark där hon odlar blommorna som hon sedan tar tillbaka till trädgården.

– Det är som att marken där ute är lagret och trädgården är godisbutiken. En godisbutik för blomsterälskare.

Nina odlar, skördar och tar hand om blommorna. När de slagit ut är det öppet för alla att komma förbi och plocka ihop sin egna bukett av snittblommor.

Det kallas ”slow flowers” och handlar om att den som odlat, skördat och bundit buketterna kommer närmare konsumenten.

– Du är med från början till slut och importerar inte blommor från andra sidan jorden. Nu är jag med och gör det hela vägen.

Men det handlar också om att få vara med när blommorna växer, från knöl till blomma.

– Det känns ärligt. Jag har odlat detta, omplanterat, vattnat och pillat på blommorna. Jag vet att mina växter har växtkraft och sådant är skönt att se, och kunna sälja vidare.

Hårt arbete

Förra året blev en prova på-omgång med egengjorda reklamlappar som delades ut i grannarnas brevlådor.

I år är Nina mer förberedd och från mars fram till sommaren är trädgården hennes heltidsarbete.

– Det är nästan så att dagarna är för korta i dag. Det blir mycket glass men som inte ens syns på kroppen för jag lyfter tunga saker och röjer i trädgården. Mitt mål är att få jobba med blommor hela året om.

Från den 29 juli är trädgården öppen fredagar till söndagar. De som vill ha snittblommor kan då komma till trädgården, få sax och hink och plocka sin egna bukett.

– Det ska bli jättehärligt och mysigt att få prata och komma med tips till de som kommer hit.