Sovplatser finns det gott om hemma hos familjen Nachman. Foto: Pekka Pääkkö

Hos Isak och Anna kan tio sova på 53 kvadrat

Sedan 1980 har antalet invånare på Södermalm ökat med 79 procent och idag bor mellan 20-25 procent trångt. Men alla ser inte trångboddhet som ett problem – i familjen Nachmans lägenhet på 53 kvadrat finns sovplats för tio personer. – Vi trivs med varandra, säger Anna Ekelund Nachman.

  • Publicerad 07:20, 19 feb 2018

Till en början är det svårt att upptäcka att det skulle vara något speciellt med familjen Nachmans tvårummare på Sankt Eriksgatan. Det är välstädat och ordning och reda. Visst, en skohylla står placerad utanför ytterdörren men vem har inte svårt att få plats med alla skor?

Först när Isak Nachman ger en rundvandring förstår man att här används varje kvadrat maximalt. Utanför toaletten finns en våningssäng, i ett angränsande rum en mindre dubbelsäng och ytterligare en våningssäng med tre bäddar. Bakom en uppslagen vägg ännu en dubbelsäng.

– Teoretiskt har vi tio sovplatser men vi har nästan aldrig behövt använda alla, säger han.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i hur vi i innerstan påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – artikel tre i serien handlar om boende. Här kan du läsa alla tidigare artiklar.


Anna har bott i lägenheten länge men Isak flyttade in först 2012. Nu har de tre barn tillsammans plus fem från tidigare förhållanden.

– Det är många tillfälligheter som gjort att vi bor så här. Men vi är inte så välorganiserade som man kan tro. Vårt källarförråd ser för jäkligt ut, säger Isak.

– Tidigare kunde jag också gnälla över att det var för trångt men när nu har jag bott in mig och har inga planer på att flytta, säger Anna.

Att förhållandet är bra är en förutsättning för att kunna bo trångt, menar Anna. Foto: Pekka Pääkkö

Lägenheten en knutpunkt

Familjen Nachmans lägenhet är samtidigt en knutpunkt där gäster kommer och går under kvällen. Det finns en värme och öppenhet som är påtaglig.

Nära ytan är knapp har det varit naturligt att barnen sitter med de vuxna och att man umgås över generationerna.

–  I tonåren är det bra att barnen inte gömmer sig på sina rum, säger Anna.

Men hur löser man morgonen när alla ska in i badrummet?

– Jag brukar tänka att en familj är lite som en organism. Man anpassar sig.

Får ni negativa reaktioner på ert sätt att bo?

– Vi fick tre barn i tät följd och för varje graviditet sa folk att nu ska ni väl äntligen flytta till något större. Jag tror folk ibland stör sig lite på att vi inte stör oss, säger Anna och skrattar.

Frivilligt trångbodda

Enligt Boverkets beräkningar är mellan 20 och 25 procent på Södermalm trångbodda. Definitionen som Boverket använder i sin rapport ”Trångboddhet i storstäderna” är man är trångbodd om det bor fler än två personer per rum, kök och vardagsrum oräknat.

Det största skälet till att många bor trångt är att lägenheterna blivit mycket dyrare i innerstan, säger Johan Kihlberg utredare på Boverket.

– Man måste också skilja på innerstan och ytterstan och på frivillig trångboddhet och ofrivillig. Vill man bo attraktivt i centrum blir det väldigt dyrt och då väljer många att frivilligt bo lite mer trångt.

Inte tillbaka till sekelskiftet

I innerstan bor idag lika många som 1910. Som mest befolkat var innerstan kring 1940. Men att vi skulle gå tillbaka till gamla tider där många stora familjer bodde i en etta kommer inte hända, säger Johan Kihlberg.

– Att det skulle bli som vid sekelskiftet 1900, då det inte var ovanligt, att familjer med sex personer delade på ett rum och kök ser jag som uteslutet, säger han.

Mest kärlek per kvadratmeter

Isak och Anna Nachman säger att var och en får finna sitt sätt att leva på, men är ändå skeptiska till normer om att barn ska ha eget rum.

– Innan man har för mycket åsikter tycker jag man ska testa att bo lite mindre. För oss har det här funkat bra, säger Isak.

Familjens vän Gabriel Rosenberg, som kommit på besök under kvällen, bryter in i samtalet.

– Det finns inte mer kärlek per kvadratmeter någon annanstans i Stockholm än här. Det kan jag lova.

Fakta

Så många är trångbodda i innerstan

Andel av befolkningen som bor trångbott enligt Boverket som följer normen att man är trångbodd om det bor fler än två personer per rum, kök och vardagsrum oräknat:

Södermalm:

Högalid 25,6 %

Katarina 24,5 %

Maria Magdalena 20,4 %

Sofia 22,4 %

Kungsholmen

Västermalm 23,0 %

Vasastan/Norrmalm:

S:t Matteus 23,1 %

Stockholm domkyrka församling 21,1 %

S:t Johannes 20,5 %

Adolf Fredrik och Gustav Vasa: 15-20 % (exakta siffror saknas)

Östermalm:

Hela Östermalm: 15-20 % (exakta siffror saknas här)

Källa: Källa: Rapporten Trångboddheten i storstadsregionerna Helen Ekstam/Boverket
Visa merVisa mindre

Fakta

Personer per lägenhet

Så här många människor bor i snitt i en innerstadslägenhet:

2016-12-31:

Hela innerstan: 1,7

Vasastan/Norrmalm: 1,7

Östermalm: 1,6

Kungsholmen: 1,6

Södermalm: 1,8

2011-12-31

Hela innerstan: 1,7

Vasastan/Norrmalm: 1,7

Östermalm: 1,6

Kungsholmen: 1,6

Södermalm: 1,7

2006-12-31

Hela innerstan: 1,6

Vasastan/Norrmalm: 1,6

Östermalm: 1,6

Kungsholmen: 1,5

Södermalm: 1,7

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre