Hornstull gör motattack i ölkriget med Söderort: "Ha ha"

I Bagis sprids propaganda för att stoppa Södermalmifieringen av Söderort. I Hägersten vill vänner av en stor stark gå till handling och stänga Liljeholmsbron för att strypa IPA-inflödet. Nu svarar söderborna på attackerna – med ett garv.

  • Publicerad 10:22, 22 jan 2016

Veckans mest omtalade insändare kom från Hägersten där Rikard Johansson gick till angrepp mot ”inflyttade 30-40-åringar med feta plånböcker och Brooklyn-komplex” som han menar håller på att utrota den stora starken i Söderort.

Fruktan för IPA-invasionen från Södermalm får honom att föreslå drastiska åtgärder.

– Jag är orolig för den här "Hornstulliseringen" av Hägersten. Om det är någon bro man ska stänga i det här landet så är det Liljeholmsbron, säger Rikard Johansson.

Attacken mot Södermalm är den andra på kort tid. Nyligen gick det lokala Bagispartiet ut och varnade för det växande hotet om en "södermalmifiering" som tar allt fastare form över hela Söderort.

"Ta en öl och var som folk"

Inne i Hornhuset i Hornstull står skäggige öl-älskaren Hampus Henningsson och säljer bärs och korv på Taylor & Jones. Han tar den hätska stämningen med ro.

–Jag bara skrattar åt det! Det är folk som inte gillar förändringar. Jag vet inte var den där bitterheten kommer ifrån, säger han.

Han uppmanar Söderort att "ta en öl och var som folk".

– Vilken öl spelar ingen roll. Personligen gillar jag våra IPA-pappor med babycarrier men jag tycker det finns utrymme för fler typer av ölkonsumtion, säger Hampus Henningsson.

Avundsjuka

På krogen bredvid sitter de två Söderpatrioterna Nicole Pihl och Natasa Aleksov. De avfärdar också den fientliga inställning till Södermalm.

– De behöver väl någon att skylla på när deras områden förändras men det är naturligt att alla områden utvecklas när Stockholm växer. Gillar man inte det kan man flytta vidare till Gällivare, säger Nicole Pihl.

Och om det är en oro som driver Söderort att gång på gång ge sig på Södermalm vill Hornstullsbon Filip Evertsson skicka ett lugnande budskap: Ni har inget att frukta, Söderort blir aldrig lika bra som Söder.

– Nä, de behöver inte vara rädda. Möjligen avundsjuka. Men ta det lugnt, allt blir bra, säger Filip Evertsson.

"Ge igen"

Från högsta politiska ort förbereds inte heller något försvar av Söder. Södermalms toppolitiker Anders Göransson, (S)-ordförande i stadsdelsnämnden, uppmanar tvärtom Söderort att slå tillbaka.

– Om man i Bagis och på andra ställen tycker att Södermalm präglar Söderort tycker jag att man från Söderort ska komma in och prägla Södermalm tillbaka. Det brukar bli trevligt när människor möts, säger Anders Göransson.

LÄS ÄVEN

Ölkartan ritas om i Hägersten

Stoppa gentrifieringen av bardisken

Han skrev insändaren och nu vill han stänga Liljeholmsbron

INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken

Läser med stigande ilska i förra numret av Tidningen Liljeholmen/Älvsjö om hur ölkartan ritas om i Hägersten. God och billig fatöl ger plats åt dyrt och trendigt rävgift som IPA. En utveckling som drivs av inflyttade 30-40-åringar med feta plånböcker och Brooklyn-komplex, som kräver en noga utvald, helst ”unik”, flaska med kul etikett att instagramma från barbordet när de småsmuttar sig igenom en timmes paus från livspusseltillvaron i sina retro-renoverade före detta arbetarlägenheter. Vilken sorglig samtid!

Priset på ölen är inte ens är en fråga för denna välbeställda övre medelklass. ”De betalar hellre lite mer och får en bättre öl”, säger en krögare till tidningen. Jo tack. Vi vet allt om dessa finkonsumenters vilja och möjlighet att ”betala lite mer”. Först gjorde de det omöjligt för en normalinkomsttagare att flytta inom sitt eget kvarter i Hägersten. Nu ska de gentrifiera bardisken också.

I bästa fall låter krögarna den stora starken förbli ett billigare, och förhoppningsvis fortsatt ljusare, alternativ till finölen i detta sköna nya Hägersten. I värsta fall dras den stora starken med i prisutvecklingen uppåt när en ökad acceptans för höga ölpriser breder ut sig.

För oss som gillar att dricka många öl – och ofta – vore det en väldigt tråkig utveckling.

LÄS ÄVEN:

Han skrev insändaren om ölgentrifieringen i Hägersten: "Stäng Liljeholmsbron"

Ölkartan ritas om i Hägersten

Visa merVisa mindre