Uppsagda. Sam Shoubaki är en av ägarna till Midan i Hornsbergs strand- Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Hornsbergs strand: Midans ägare om massiva uppståndelsen

Förvåning. Chock. Det säger restaurang Midans ägare efter den massiva uppmärksamheten kring deras hyrestvist med en bostadsrättsförening. "Jag vill ogärna dra rasistkortet, men vi har felbehandlats. Många kan relatera", säger ägaren.

  • Publicerad 12:44, 16 okt 2019

All uppskattning vi fått av kunderna har gjort det lättare

För två veckor sedan rapporterade vi att populära snabbmatsstället Midan sagts upp, ett halvår efter att de öppnat på Hornsbergs strand. En uppsägning som ska bestridas i domstol. De senaste fem dagarna har nyheten exploderat, först via Aftonbladet, sedan i fler andra media. Responsen har varit stor.

I sociala medier manas till att man ska "kärleksbomba" kebabstället och äta där i protest mot vräkningen. Bland annat har Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt åkt till den här avlägsna gatan på västra Kungsholmen för att stödkäka. Och imorgon torsdag ska SVT sända "Opinion live" från restaurangen.

– Jag är förvånad och chockad. Men jag tror att många känner igen sig i vår situation. I attityden "vi välkomnar alla, men...". Om vi varit en sportbar hade det inte uppmärksammats, säger Sam Shoubaki, en av Midans ägare.

Shoubaki säger flera gånger att han helst inte vill tro att det är rasism som är den egentliga orsaken till att de vräks: "Jag vill inte lägga minoritetskortet, jag vill vara saklig, proffsig, men vi har fel- och särbehandlats. Det är en dubbelstandard som inte är okej."

Han berättar hur han ända sedan de öppnat känt sig extremt övervakad av vissa boende i huset. Att de fingranskar hur han parkerar bilen, hur han går, hur soporna slängs. Att gäster och personal skällts ut och fotograferats.

– Om man som människa går in och skriker på min personal, hur tänker man då som individ? Jag har känt mig pressad. Det har varit jobbigt att komma hit, det har inte funnits harmoni. Men all uppskattning vi fått av kunderna har gjort det lättare.

Infekterad tvist när populär restaurang sägs upp

Ryktas om att de slaktar djur i köket

Det sprids rykten om att det bor människor i köket, att de slaktar djur där, och att allt är en front och mötesplats för yrkeskriminella. Shoubaki säger att de i början brustit i rutiner gällande städning och nattarbete, men att de rättat till det och behandlas oförlåtande då deras klientel till stor del består av människor från förorten.

I bakgrunden finns åratal av att tusentals söker sig till den här urbana playan om somrarna för att bada, något många Hornsbergsbor tycker skapar problem med sopor och buskörning. I kvarteren muttras det om att "hela blåa linjen kommer hit" och att "förorten invaderar".

Nattbuller och köttsaft

Hyresvärden, brf Välbehaget, har sagt upp Midan från två lokaler: själva restaurangen på Hornsbergs strands hörn med 150 sittplatser, och från en angränsande lokal på 58 kvadratmeter.

Som främsta anledning anger man nattbuller som irriterar boende, men också att det sprids störande och förstörande köttsaft, olja och lukt på gatan omkring. Den mindre lokalen får enligt Välbehaget bara användas som lager, inte för matberedning, något Shoubaki säger är tvärtemot vad som var överenskommet. Lokalens förre hyresgäst har dessutom tidigare fått tumme upp för att ha en pizzeria där.

– Vi skulle aldrig flyttat hit om vi inte fått använda den lilla lokalen på det sättet. Köket är för litet för den sorts mat och den stora mängd som vi serverar. Som det är nu tvingas vi förbereda massor av mat på vår andra restaurang vid Odenplan och köra hit.

RÖSTLUND. Debatten om Hornsberg måste nyanseras

"Jag släpper inte in dig i min lägenhet"

Midans ägare berättar att han träffat en av de klagande grannarna på gatan.

– Jag sa väldigt hövligt att jag gärna följer med upp i hans lägenhet för att lyssna på ljudet, för att se hur jag kan hjälpa honom så att han inte störs. Han svarade att han aldrig skulle släppa in mig i lägenheten.

Enligt Välbehagets juridiska ombud Jenny Karlsson så har Midan sedan uppsägningen anlände den 20 augusti växlat upp och för mer oväsen än någonsin om natten, som att de inte bryr sig nu när det är kört.

– Det är ren nonsens! Vad arg jag blir över att hon säger så. Vad skulle vi ha att vinna på det? Inget. Vi vill vara kvar här och ha ett bra samspel med grannarna. Göra bullermätningar och se hur vi kan lösa det, säger Shoubaki, som räknar med att de investerat cirka nio miljoner kronor i restaurangen i Hornsberg.

Brf Välbehaget har avböjt att kommentera ärendet och hänvisar till sitt juridiska ombud, som i sin tur säger att tvisten får avgöras i tingsrätten: "Det är där parterna ska yttra sig."

Hornsbergs strand har slutit sig

Kärleksbomb. Kunder visar sitt stöd för restaurangen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson