FRANSKT? Det nya Paristorget som är den centrala delen i de nya kvarteren kan komma att se ut så här. Foto: Fojab arkitekter

Hornsbergs bussdepå ska bli "franska" bostadskvarter – här är första skisserna

Från trist bussdepå till en känsla av Paris. Den franska huvudstaden är temat för det centrala torget när Hornsbergs bussdepå ska byggas bort. Här är de första skisserna.

  • Publicerad 11:50, 15 jan 2016

Som Vårt Kungsholmen tidigare har berättat ska Hornsbergs bussdepå flytta och ge plats för fyra nya bostadskvarter med cirka 750 nya lägenheter fördelat på fyra kvarter. Exakt när bussdepån flyttas är i dagsläget oklart då SL inte har helt klart med sin nya plats som planeras vara vid Tomteboda.

Men staden jobbar ändå vidare med utvecklingen av platsen och har nu valt ut två arkitektfirmor som ska utforma det första kvarteret, Fojab arkitekter och Aix arkitekter. Kvarteret, som ligger intill Nordenflychtsvägen mot Kristinebergs IP kommer ha cirka 200 nya bostäder och kretsar kring det nya torget - Paristorget.

Torg av Pariskaraktär

Kvarteret ska ha en tät struktur med ett grönskande torg av Pariskaraktär, enligt ett pressmeddelande. Torget är tänkt som en "grön oas" enligt arkitektfirmorna och husen runt omkring ska också ha gröna takterrasser för att stärka den gröna känslan.

– Vi är också angelägna om att maximera boendekvalitén. Solinstrålning och utsikten över park och vatten tas till vara. Innergården utformas som en grönskande oas som kontrasterar mot det stadsmässiga ”Paristorget”, säger Joachim Lundquist, ansvarig för bostäder på Fojab arkitekter.

Planarbetet förväntas starta i vår. SL har rätt att vara kvar i fem år till på området efter de har helt klart med en ny plats.

LÄS ÄVEN

Vad som ska hände med den så kladdade "blåljustomten", där Staden tidigare la ner planerna på en stor sambandscentral, är inte heller klart.

"150 miljoner i sjön när Blåljushuset skrotas"

Foto: Fojab arkitekter

NYTT TORG. Här är det nya Paristorget. 

Foto: Fojab arkitekter

PARKVY. En parkdel mot Kristinebergs IP.

Foto: Aix arkitekter

GRÖNT. Träd och grönskande takterrasser ska stärka den gröna känslan i de nya kvarteren. 

Foto: Aix arkitekter

NYGAMMALT. Vid Nordenflychtsvägen möter de nya kvarteren de gamla industrifastigheterna, till vänster. 

Foto: Fojab arkitekter

KUNGSHOLMEN. Här på Hornsberg är kvarteret tänkt att ligga.