Hör det satanistiska brölutropet på Medis

Sex svartklädda personer ur Satanistiska samfundet manifesterade under fredagkvällen med ett brölutrop på Medborgarplatsen.

  • Publicerad 19:00, 11 maj 2018

The satanic temple är en amerikansk aktivistgrupp och religiös organisation med hemvist i Salem, Massachusetts. Aktivistgruppen har vänorganisationer över hela världen, bland annat i England. Men för ungefär ett år sedan startades även en vänorganisation i Sverige, här vid namn Satanistiska Samfundet.

– Det var Jenny, min fru, som hörde av sig till The satanic temple och ansökte om att få bli en officiell undergrupp till dem. Intresset har funnits länge i Sverige men ingen har tagit tag i det riktigt så då gjorde vi det, säger Erik Hedin, medlem i Satanistiska Samfundet.

Vilka är ni och vad står ni för?

– Det står på vår Facebookbeskrivning. Vi använder ett satanistiskt bildspråk för att förespråka jämlikhet, social rättvisa och att kyrkan ska vara skild från staten. Vårt uttalade syfte är att uppmuntra medkänsla och empati gentemot alla varelser. Det gör vi bland annat genom att delta i den offentliga debatten och arrangera olika politiska manifestationer, säger Erik.

Klockan 18:00 på fredagkvällen tog sex personer från Satanistiska samfundet varandra i handen och ställde sig mitt på Medborgarplatsen för ett brölutrop.

Varför manifesterar ni idag?

– Vår klockringning på medis gör vi för att stärka gemenskapen inom vår grupp. Det är viktigt att poängtera att det är en religiös handling, om än en icke-teistisk sådan, säger Erik Hedin.

Satanistiska samfundet manifesterade för att stärka gruppen. Foto: Jonna Claesson