Skjutning. Två män i 20-årsåldern sköts ihjäl i Tensta förra veckan, något många i området chockades av. Enligt polisen pågår ett intensivt utredningsarbete, men ingen misstänkt har gripits. Foto: Emma Löf Hagström

Hoppet sätts till Järvas mammor

Efter att två unga män sköts till döds i en trappuppgång i Tensta förra veckan undrar många återigen hur länge det dödliga våldet ska få pågå. Fler poliser och områdets mammor beskrivs som viktiga parametrar i det förebyggande arbetet.

  • Publicerad 18:07, 27 aug 2021

Mammorna pekades ut av poliserna som väldigt centrala
delar i att före-bygga våldet.

I lokalpolisområde Järva har det hittills i år varit elva stycken bekräftade skjutningar, där åtta personer dött och en person skadats.

Ett intensivt utredningsarbete pågår, men ingen har hittills kunnat gripas för dådet på måndagen. Polisen har utökat närvaron i området, och beskriver stämningen som dämpad.

– Vi är fortsatt i ett mycket intensivt läge, där vi har en förundersökning som pågår. Vi har tillgängliggjort fler resurser ute i vårt område för synlighet och brottsförebygg-ande arbete, säger Maria Sundström, lokalpolisområd-eschef i Järva, och fortsätter:

– Det märks självklart en stor uppgivenhet, framför allt bland de föräldrar som bor i området. Vi försöker möta dem i deras oro och samtidigt ha god samverkan med andra samhällsaktörer och civilsamhället, för att kunna stötta så bra som möjligt.

50 fler poliser

Inom de närmsta åren kommer 50 fler poliser till lokalpolisområdet, en ökning som sker i och med regeringens satsning på 10 000 fler poliser till 2024. Maria Sundström tror att det kommer bidra positivt.

– Varenda ny resurs som kommer är värdefull. Det kommer innebära en ännu större närvaro, att vi kan vara synliga och arbeta brotts-förebyggande på flera platser parallellt. Vi kommer kunna göra än mer i vår samverkan med andra aktörer, säger hon.

Efter dubbelmordet har mammor från området vid ett antal tillfällen samlats för att mobilisera kraft, diskutera och hitta lösningar. Bland annat hölls i slutet av förra veckan ett möte i Blå huset i Tensta med inrikesminister Mikael Damberg (S), för att samtala om våldet.

Möte. Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och Rinkeby-Kistas ordförande Ole-Jörgen Persson (M) besökte polishuset i Rinkeby. Foto: Erik Engstrand

M: ”Behövs fler poliser”

Och att just mammor är viktiga var något som även nämndes när Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och Rinkeby-Kistas ordförande Ole-Jörgen Persson (M) besökte polishuset i
Rinkeby veckan efter morden.

– Mammorna pekades ut av poliserna som väldigt centrala delar i att förebygga våldet. Och det engagemang som finns här bland dem och i civil- och föreningssamhäll-et i stort visar vikten av att stötta dem, säger Anna König Jerlmyr.

Hur kan man göra det på bästa sätt, tror ni?

– Det behövs akut många, många fler poliser, som även kan lägga energi på att tala med invånare, vara synliga och få folk att känna sig
trygga. Polisen här gör ett fantastiskt arbete, men de är väldigt tyngda av de här utredningarna, resurserna räcker inte till. Det är där allt börjar. Det är bra att det kommer 50 nya, men jag hade hellre sett att det var 500, säger Johan Forssell.

Han tar även upp den danska metoden med dubbla straff för gängbrottslingar, slopad ungdomsrabatt och mer avlyssning som en inspiration och ett sätt att få bukt med problematiken.

– Polisen sa i dag att de märkt att kriminella här snappat upp att det inte går att begå brott på samma sätt i Danmark. Hårdare straff är självklart inte allt, men det måste sättas in tuffare åtgärder, ansvaret ligger på riksdag och regering, säger han.

Förälder. Carro Sinisalo har i flera år engagerat sig i kampen mot våldet. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

”Mammor kan göra mer”

2016 förlorade Carro Sinisalo sin son i en skjutning, samtidigt som hennes andra son skadades svårt. Sedan dess har hon på olika sätt engagerat sig i kampen mot våldet, och tror även hon att just mammorna kan vara en stor del av lösningen.

– Jag beklagar verkligen sorgen till alla föräldrar som förlorat sina barn till gatuvåldet, säger hon, och fortsätter:

– Självklart är det viktigt med hårdare straff och sådant, men jag tror ärligt talat att 50 mammor kan göra mer än tusen poliser. Jag har bott länge i Järva och engagerat mig, och det är tydligt att det är mammorna som styr barnens liv och som faktiskt kan påverka och förebygga våld och kriminalitet, om de får rätt verktyg. De når ungdomarna bättre och har ett större förtroende här än vad myndigheterna har här.

Hon menar att det måste läggas mer resurser på att utbilda och informera lokalt.

– Sanningen är att det är våra barn som blir mördade, och som blir mördare. Därför måste civilsamhället stöttas, lärare, föräldrar, fritidsledare – alla måste dels bli mer engagerade och organiserade, men de måste också få medel och utrymme till att ha möjlighet att vara just det. Det är där politikerna måste komma in och stötta ännu mer.

Skjutningar i Järva

I lokalpolisområde Järva (som omfattar Rinkeby, Tensta, Akalla, Husby, Hjulsta, Kista, Lunda, Solhem, Bromsten, Flysta och Sundby) har det hittills i år varit 11 stycken bekräftade skjutningar. Skjutningarna har genererat åtta döda och en skadad.

I fjol var motsvarande siffra för samma period (1/1-23/8) 16 skjutningar med tre döda och fem skadade.

Polisen ser med andra ord en minskning av antalet skjutningar från förra året, men fler av de som träffats har avlidit av skadorna.

Visa merVisa mindre