Inget åk. Så här såg bandybanan ut förra veckan, ett tunt lager snö över bar mark. Nu hoppas de ansvariga att isen ska gå att bygga upp snart igen. Foto: Mikael Andersson

Hoppet lever om is på Spånga IP före jul

Sedan kylsystemet på Spånga IP gick sönder för tre veckor sedan flänger spelarna i Spånga/Bromstens bandyklubb över hela länet för sina träningar och matcher. Ordföranden Hans Bjurgren tycker att arbetet med att laga anläggningen borde prioriteras högre.

  • Publicerad 16:12, 11 dec 2019

Förra veckan berättade vi att det uppstått en läcka i kylanläggningen på Spånga IP vilket gjort att där varken finns is eller skidspår just nu. För Spånga/Bromsten bandyklubb har det fått stora konsekvenser.

LÄS MER: Ingen is och snö på Spånga IP – kylsystemet trasigt

Idrottsförvaltningen har hjälpt klubben att få speltid för matcher och träningar på stadens andra isar i Gubbängen, Zinkensdamm och Östermalm, men det blir mycket åkande och färre träningar än vanligt, enligt klubbens ordförande Hans Bjurgren.

– Det här är förödande för oss. Förutom tiderna vi fått på stockholmsisarna har klubben köpt tider i Bergshamra, Norrtälje och Uppsala. Det kostar pengar och sliter på alla, från ledare till seniorspelare och barnen i klubben, säger Hans Bjurgren.

Borde prioriteras

Att saker går sönder kan man inte rå för, men att laga anläggningen borde prioriteras högre av Stockholms stad, menar han.

– Vår säsong är i bästa fall fyra månader. Missar vi en månad innebär det en fjärdedel av säsongen. Jag är förvånad att man inte jobbar dygnet runt för att lösa detta. Det är bara en fråga om pengar, säger Hans Bjurgren.

Men arbetet pågår, försäkrar Magnus Carlsson, enhetschef på Idrottsförvaltningen och ansvarig för Spånga IP.

– Jag förstår att föreningen är otålig. Det är fastighetskontoret som äger själva kylanläggningen och vi från idrottsförvaltningen ligger på om att det här är viktigt. Ja, det handlar om resurser men vi har jobbat helt enligt rutin. Det handlar också om att rören som behövs måste beställas. Nu har de levererats och entreprenören kan börja gräva, säger Magnus Carlsson.

Förutsatt att läckan finns där tester med spårgas har indikerat, kan kylsystemet vara lagat inom några dagar. Sedan ska isen byggas upp igen, vilket tar ytterligare 4-7 dagar, beroende på vädret.

– Arbetsprogrnosen är nu att vi ska ha is senast nästa vecka. Men det är komplicerat arbete. Vi har en plan för hur vi gör om det inte fungerar, men vi hoppas att detta är löst innan jul, säger Magnus Carlsson.

Kan bli skidåkning oavsett

Längdskidspåren som varje år byggs upp på löparbanan på Spånga IP görs med hjälp av "snön" som blir när man underhåller isarna.

Om inte vädrets makter är med en, vill säga.

– Vi hoppas på kyla och att himlen ska öppna sig, då behöver vi inte snön från isarna. Vi står redo med spårmaskinen om snön kommer, säger Magnus Carlsson.

Visa merVisa mindre