Torsten Friberg (C) och Lennart Nilsson (KD) säger att om planerna går framåt så borde kanske föreningarna gå samman för att gemensamt planera för husets framtid. Foto: Erik Lejdelin

Hoppet har tänts för den gamla simhallen

Doften av klor är sedan länge borta inne i den öde simhallen. Men två av Järfällas politiker hoppas nu på att gamla kåken kan förvandlas till kommunens nya aktivitetshus. – Nu har vi stora chanser att få en majoritet för det här, säger kommunalrådet Lennart Nilsson (KD).

  • Publicerad 07:20, 2 jun 2021

Det är en otroligt stabil och bra byggnad.

Kommunalrådet ger ifrån sig ett rop från toppen av läktaren. Ekot studsar i kaklet på den enorma simhallen.

– Det finns ju en akustik. Här skulle man kunna bygga upp en amfiteater, säger Lennart Nilsson (KD) och börjar gå nedför den branta trappan.

Den fem meter djupa bassängen gapar tom. Inte ens doften av klor finns kvar. Sedan 2018 har byggnaden mest stått och kostat pengar.

– Den kostar kommunen minst 2,5 miljoner kronor per år med uppvärmning och annat.

Kommunalrådet Lennart Nilsson (KD) har länge kämpat för att behålla och förvandla den gamla simhallen till något användbart för Järfällas förening- och kulturliv. Foto: Erik Lejdelin

Skulle bli dyr att riva

När banden klipptes till den nya simhallen var tanken att den gamla skulle jämnas med marken och ersättas med parkeringsplatser. Bara rivningen skulle gå loss på 70 miljoner. När det uppdagades 2016 röt Lennart Nilsson ifrån.

– Jag kände att det här var helt fel. I dag blir jag arg när jag tänker på det, att allt det här skulle rivas, säger Lennart Nilsson och spejar upp mot läktaren.

Fler insåg att den inte ens 50 år fyllda kåken kanske kunde användas till något. Hösten 2019 klubbades en ny detaljplan som gav huset en andra chans. Planen var väldigt flexibel och huset får användas till alltifrån idrott, kultur till skolor eller kontor. Men simhall får den aldrig bli igen – enligt avtalet med ägarna till den nya simhallen.

Lokaler behövs

Lennart Nilsson har sedan gjort gemensam sak med Torsten Friberg (C), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

– Kommunen saknar mängder av lokaler för föreningslivet och kommunen växer. Vi passerar snart 81 000 invånare och det här huset ligger vad man skulle kunna kalla för ett sportområde. Det borde vara perfekt för föreningslivet, säger Torsten Friberg.

Torsten Friberg (C) och Lennart Nilsson (KD) säger att pensionärsföreningarna stora intresse nu handlar om friskvård. Det här skulle kunna innebära ett stort lyft för Järfällas äldre, menar de. Foto: Erik Lejdelin

Den gamla simhallens framtid

Sporthallen och den äldre simhallen är ett exempel på arkitektur från 1970-talet. Den ritades av Jörg Eggimann och anses i dag vara kulturhistoriskt värd att skydda.

I förvaltningens utredning framgår att byggnaden har en gedigen grundkonstruktion men att stammar, vattenrör och el måste bytas ut. Att förvandla simhallen till en multihall skulle kosta 130 miljoner kronor enligt en grov uppskattning.

Ett annat alternativ är att lägga igen bassängen, renovera minimalt och hyra ut för annan verksamhet. Det uppskattas kosta omkring 35 miljoner kronor.

Att göra om hallen till en skola däremot bedöms vara mycket kostsamt.

Alternativet att bygga en helt ny hall bedöms kosta 190 miljoner kronor.

Källa: Järfälla kommun

Visa merVisa mindre

Utredningen klar

Genom hans ordförandeförslag i fjol fick förvaltningen i uppdrag att utreda om simhallen skulle kunna bli ett slags multihus för kommunens alla föreningar och idrotter.

Den är nu klar och visar på flera möjligheter. Att renovera och anpassa huset till föreningarnas behov skulle gå på omkring 130 miljoner kronor.

– Det är klart att det är mycket pengar, men då får man jämföra med priset av en ny multihall som förvaltningen pekar på skulle kunna kosta 190 till 200 miljoner.

Men ser ni inte en en risk att lägga så mycket pengar i ett gammalt hus?

 Titta på stabiliteten i den här kåken. Det är en otroligt stabil och bra byggnad. Vad du än bygger i dag så har du svårt att konkurrera med det här, säger Lennart Nilsson.

Tror på bred majoritet

Även oppositionen presenterade ett förslag till kommunstyrelsen 2019 om att utreda om huset kunde bli ett slags allaktivitetshus där föreningar och olika generationer kan mötas.

– Jag tror att vi nu har stora chanser att få en stor majoritet för det här. Nu har jag fått Torsten med mig som också ser det uppenbara. Han har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med förvaltningen för att ta det så här långt, säger Lennart Nilsson.

Men hur långt har de egentligen kommit? Någon amfiteater lär man ju inte se i den gamla bassängen än på ett tag.

– Det är inte så att jag och Lennart sitter och säger att det här ska bli ett föreningshus. Vi är i en utredningsfas och nämnden har nu beslutat att gå ännu djupare. Men vi har tagit ett första steg mot något spännande, säger Torsten Friberg.

Stora delar av det gamla huset står helt öde. Foto: Erik Lejdelin