Hoppborg kollapsade under S familjedag

Under Socialdemokraternas familjedag i Vallentuna kollapsade en 6 meter hög hoppborg. Några barn fick uppsöka sjukvård, men lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad. Patric Norberg, vd på företaget som hyr ut hoppborgarna, tror att det rör sig om ett sabotage mot Socialdemokraterna.

  • Publicerad 13:46, 28 maj 2018

I lördags arrangerade Socialdemokraterna en familjedag i Vallentuna centrum. Till eventet hade de hyrt in tre hoppborgar som lockade många glada barn.

Strax innan 12-tiden gick dock leken snabbt över till allvar när den högsta av hoppborgarna kollapsade.

En mamma berättar hur panik uppstod bland besökarna.

– Min son tog av sig skorna och började springa upp i hoppborgen. Då ser jag hur den välter. Mitt hjärta stannade, säger hon.

Folk sprang fram för att hämta sina barn samtidigt som några försökte räta upp den 6 meter höga borgen.

Enligt henne var flera barn rädda, och en flicka som hade befunnit sig i hoppborgen grät och hade ont. Hennes eget barn har i efterhand visat symptom på hjärnskakning.

Händelsen utreds

Oppositionsborgarrådet Jaana Tilles (S) bekräftar att några barn fick uppsöka sjukvård efter händelsen men säger att hon har varit i kontakt med de drabbade och att ingen blev allvarligt skadad.

– Vi hade tur i oturen, det hade kunnat gå riktigt illa, säger hon.

Hon säger att händelsen är oerhört beklaglig och att hon är väldigt ledsen och chockad över det inträffade.

– Vi ville ställa till med en sommarfest på det annars ganska öde torget, och så händer det här.

Det mamman som Mitt i har varit i kontakt med ställer sig frågande till är varför hoppborgarna inte var förankrade i marken – något som även Jaana Tilles bekräftar.

Jaana Tilles är dock tydlig med att hon inte vill skylla på företaget som har skött monteringen av hoppborgarna.

– Om vi köper en tjänst måste vi kunna lita på att det går rätt till, men jag skyller inte på någon. Det kan röra sig om en kommunikationsmiss eller den mänskliga faktorn. Vi utreder det fortfarande, säger hon.

”Rör sig om sabotage”

Patric Norberg, vd på Event för alla, som är företaget som hyr ut hoppborgarna, bekräftar även han att borgarna inte var förankrade i marken. Varför kan han inte svara på.

Enligt honom är det dock inte anledningen till olyckan – det handlar om att någon har öppnat upp borgen och stängt av fläktarna.

Han själv tror att det rör det sig om att någon vill sabotera för Socialdemokraterna.

– Efter att vi monterat dem var ingen i vår personal på plats, det är Socialdemokraterna som har skött övervakningen. När vi väl kommer tillbaka är den ena sidan på borgen helt öppen. Den öppnar inte sig själv. Oavsett om de hade suttit fast eller inte så sjunker de ihop om man slår av fläktarna, säger han.

EU-godkända

Enligt mamman som Mitt i varit i kontakt med var det dock flera saker som gick att anmärka på rörande skicket på hoppborgarna. Bland annat ska de ha varit tejpade med silvertejp.

– En av luckorna är tejpade med silvertejp, absolut, men det är inte ett problem i sig. De är inspekterade och godkända enligt den EU-regel som gäller, säger Patric Norberg.

För mamman har chocken inte lagt sig än.

– Jag kommer aldrig låta mina barn hoppa i hoppborg igen, säger hon.