Tomas Eriksson (MP) hoppas på en ny sommar med gratis SL-kort för unga. Foto: Cornelis Rikken/Pekka Pääkkö

Hopp om gratis SL-kort för unga även i år

Populära sommarlovskortet fanns inte med i Socialdemokraternas och Miljöpartiets regeringsförklaring, men MP i Region Stockholm hoppas och tror att länets unga ska få åka gratis i kollektivtrafiken även denna sommar.

  • Publicerad 04:51, 22 jan 2019

När statsminister Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring på måndagen fanns inte sommarlovskortet med bland alla löftena. Och det finns inte heller med i den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare drivit igenom i riksdagen.

Men Miljöpartiet i Region Stockholm, som sitter i en koalition med de borgerliga partierna, hoppas och tror att det ändå ska kunna bli ett sommarlovskort.

– Det var en populär reform och vi har höga förväntningar på regeringen att den får fortsätta, säger regionrådet Tomas Eriksson (MP).

Stockholm tjänade på kortet

Men sommarlovskortet var inte lika populärt hos trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) trots att regionen gick plus på affären.

– Det har hela tiden varit ett tillfälligt bidrag och nu blev det mer tillfälligt än det var tänkt, sade han till Mitt i före jul.

Men Tomas Eriksson tror inte att Tamsons sätter sig på tvären.

– Om bidraget kommer tillbaka är jag övertygad om att vi inför gratis SL-kort för unga. Det är en prisvärd reform, säger Tomas Eriksson.

Vänsterpartiets reform

Det var Vänsterpartiet som i budgetförhandlingarna med regeringen drev igenom satsningen som skulle gälla i tre år, med en budget på 350 miljoner kronor per år.

För Stockholms läns landstings del (som bytt namn till Region Stockholm) blev bidraget 79 miljoner kronor. I början av sommaren skickades SL-kort hem till alla skolungdomar i åldern 12-18 år i länet. Med kortet kunde de åka gratis i all kollektivtrafik.

Nu meddelar Vänsterpartiet i Region Stockholm att de förväntar sig att de reformer som partiet gjort upp om med regeringen ska fortsätta gälla.

– Vi backar Sjöstedt och kommer att hjälpa till med att kämpa för ett mer jämlikt samhälle, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd, i ett pressmeddelande.