Hallundaborna Edward Tufek och Rita Matti brukar handla mat i Hallunda centrum och tänker fortsätta med det. ”Men Systembolaget drar folk till centrum. Jag tror att centrumet skulle behöva lägre hyror. Det är något många verkar klaga på.” säger Edward. Foto: Anna Z Ek

Hopp och tvivel om Hallunda

Flera handlare tvivlar på framtiden och nu tänker kundmagneten Systembolaget flytta. Samtidigt tror en ny ägare på Hallunda cent­rum.

  • Publicerad 13:43, 11 nov 2013

År 2000 blev Hallunda centrum utnämnt till ”årets köpcentrum” i Sverige. Drygt tio år senare är läget ett helt annat.

– Vem är det som leder centrum egentligen? säger Lena Krantz som jobbar i Hallunda Optik.

När Lokaltidningen Mitt i kommer på besök har hon gått ut från butiken för att se sig omkring. I de flesta lokaler finns verksamhet, men här och där syns tecknen på att Hallunda centrum inte mår bra.

På torget har restaurangen Spinacchi försvunnit. I en annan lokal har den stora butiken Klädettan utförsäljning. Nyligen meddelade statligt ägda Systembolaget att man tänker flytta, och flera personer som vi talar med tvivlar på centrumets framtid.

– I Tumba, Salem och Skärholmen ökar omsättningen i Systembolagets butiker. I Hallunda handlar färre och färre. På tre fyra år har vi minskat 20 procent. Det är tydligt att folk väljer bort butiken, säger Lennart Agén som är presschef på Systembolaget.

Vad beror minskningen just där på?

– Det skulle kunna bero på att det inte är praktiskt att handla där eller på det övriga utbudet i centrum, säger han.

Ing-Britt Trzesowski är ordförande för företagarföreningen i Hallunda centrum. Sin egen butik i centrum har hon dock stängt.

– Det är tråkigt att det försvinner butiker, och Systembolaget är en stor dragare, säger hon.

det var i oktober 2012 som den danska centrumägaren K/S Stockholm III – Hallunda gick i konkurs. Nu har Codan/Trygghansa gått in som huvudsaklig pantinnehavare, även om konkursförvaltaren fortfarande finns med som delägare. Codan och Trygghansa har sedan gett Colliers International i uppdrag att utveckla och driva centrum. Och Dan Törnsten, vd på Colliers tror på framtiden.

– Någon gång nästa år är nog själva processen klar med konkursboet. Då kanske Trygg Hansa stoppar in Hallunda Centrum i ett dotterbolag, säger han.

Nu kommer de att fräscha upp entréer och förbättra belysning. Vidare kommer det att titta på om det finns möjlighet för ombyggnad eller utbyggnader på centrum.

Tror du på framtiden?

– Den tidigare ägaren hade inte ekonomiska möjligheter. Men Codan/Trygghansa har starka ekonomiska muskler, säger Dan Törnsten.

Colliers International är de som nya aktörer får kontakta för att komma in i centrum.

– Vår roll är att hitta nya och rätt mix av hyresgäster. Vi kommer inte fylla på med vad som helst. Vi tror att vi har en plan, säger Dan Törnsten.

Systembolaget tänker flytta in i samma hus som Ica Maxi i Eriksberg invid E4. I det området har Botkyrka kommun stora planer för ett större handels- och industriområde. Den tillkommande ytan på motsvarande 14 fotbollsplaner ska ligga på båda sidor av Europavägen. Och den utvecklingen är inte negativ för Hallunda centrum, menar Tryggwe Eriksson.

– Vi jobbar aktivt med det vi kallar ”Stockholms södra port”. Lyckas de planerna kommer det att spilla över på alla verksamheter i hela norra Botkyrka. Det blir ringar på vattnet och norra kommundelen kommer att bli mer attraktiv för boende och företagare.

På Hui Reserach (Tidigare Handelns utredningsinstitut) menar man att det är viktigt att centrumets onda spiral går för långt.

– När en försvinner blir det mindre attraktivt för andra och så vidare, säger analytikern Henrik Vestin.

Det är tydligt att folk väljer bort butiken.lennart agén, presschef på systembolaget

Fakta

Portarna slogs upp 1973

Hallunda centrum stod klart 1973 och har genom åren haft olika ägare.

1997 kom fastighetsägaren Piren och satsade 75 miljoner kronor på renovering.

Där finns butiker, restauranger, bank, växelkontor och social service som sjukvård, skattekontor och kommunkontor.

Visa merVisa mindre