Foto: Therese Selén

Hopp för lanthandeln i Skokloster

Framtiden för lanthandeln i Skokloster är ett steg närmre en lösning. Håbos kommundirektör Per Nordenstam och butiksägare Patrik Nygård har haft ett första möte.

  • Publicerad 12:53, 28 apr 2016

– Det landade positivt och det kändes som om vi förstod varandra. Vi på kommunen vill givetvis ha en lanthandel i Skokloster, men vi får inte gynna enskilda företag och kan inte bygga en ny affär. Däremot ska vi försöka hjälpa till att hitta en lösning, säger Per Nordenstam, kommundirektör.

Vad kan kommunen göra?

– Huvudidén är att handlaren ska ansöka om att förlänga bygglovet till 2020. Han måste då själv göra åtgärderna med bland annat ventilationen så att han klarar bygglovskraven. Det är många som värnar om handeln, och vi uppmanade honom att försöka använda den kraften, kanske finns det andra som kan hjälpa till?

Varför hyrde kommunen ut den gamla skolpaviljongen från början?

– Vi har fått dra en lärdom där. Det kanske inte var så klokt av kommunen att upplåta en paviljong med begränsat bygglov.

Vad händer nu?

– Det känns som Skoklosterborna kan andas ut, de får ha kvar sin lanthandel åtminstone ett tag. Vi kommer inte att riva kåken på en gång om åtgärderna vidtas. Vi ska fortsätta hålla kontakt med handlaren.

Vi har inte lyckats nå handlare Patrik Nygård för en kommentar.

Skoklosterborna Cecilia Asplund och Jenny Ekesand har gjort en namninsamling för att protestera mot att lanthandeln kanske behöver läggas ned, samt för att visa hur mycket den betyder för de som bor i Skokloster. Just nu är de uppe i över 1000 namn och listan ska ämnas in under nästa vecka till kommunen.

”Avlasta Granhammarsvägen oavsett”

Så ska trafikökningen hanteras i Upplands-Bro Det råder politisk enighet om att Granhammarsvägen måste avlastas med en ny anslutningsväg mellan Kockbacka trafikplats och Brunna logistikområde.fredag 26/2 17:16