Favorit. Hönan blev en riktig favorit hos alla i familjen. På bild: William, Ella och Viktor, tre av fyra barn i famijlen som varit vakt till fågeln under helgen. De fick till och med lyfta den. Foto: Privat

Höna på vift flyttade in i familjens trädgård

I veckan fick en Kyrkbyfamilj en ny tvåbent vän – en höna som gått vilse flyttade in i deras trädgård. Nu har den fått ett tillfälligt hem, men än har den riktiga ägaren inte dykt upp.

  • Publicerad 11:47, 22 okt 2020

Det är ganska vanligt att vi får in tuppar och höns

"Hej är det någon som saknar en brun höna? Visar sig vid Byleskolan. Du som saknar hönan hör av dig för mer info". Så lyder ett meddelande i Facebookgruppen "Täby kyrkby's Community" den 9 oktober, efter att någon sett en ensam höna vandra omkring vid Hembergavägen.

Flera kommenterade inlägget men någon ägare dök inte upp i kommentarsfältet.

Men hönan var inte dum, utan hittade en ny plats att bo på. Nämligen i Kyrkbybon Teresa Bolin Tanisawas trädgård.

– Vi hade sett inlägget på Facebook och sedan på lördagsmorgonen var den helt plötsligt här. Vi har en stor och lummig trädgård och vi har ingen hund så det var kanske därför den valde oss, säger hon.

Sov i trädgården

Familjen gav den bröd och pasta och till slut vågade hönan gå fram till dem. Under hela helgen hängde den kvar i trädgården.

– På kvällen försvann den och vi blev lite oroliga, men då hade den hoppat upp på ett staket där det växer en klematis och där hade den burrat in sig och sov över natten, men nu har vi fått in den i växthuset så den inte fryser, säger hon.

Får bo hos katterna

Eftersom familjen inte kan ta hand om hönan kontaktade de länsstyrelsen. De kontaktade i sin tur Solgläntan katthem i Vallentuna som under måndagseftermiddagen kom och hämtade hönan. Enligt dem är det inte ovanligt att de hämtar höns.

– Det är ganska vanligt att vi får in tuppar och höns. Men att vi får hämta en höna för att den har gått vilse är inte vanligt, oftast brukar vi hämta dem från en hönsgård då länsstyrelsen beslutat att ägaren inte kan ta hand om dem, säger Emilia Akvist som arbetar på Solgläntan.

Nu kommer den lilla hönan bo på katthemmet fram tills att ägaren dyker upp.

– Annars kommer vi att omplacera den till ett nytt hem, säger hon.

Vilse. Vem äger den här lilla krabaten? Trots en förfrågan på Facebook är den ingen ägare som dykt upp. Foto: Privat