Sedan några veckor tillbaka har Täbybon Caroline Sepp startat initiativet Veckans Klimatkämpe där hon uppmärksammar personer som gör klimatsmarta val genom att skänka en handgjord lövbukett.

– Alla som gör något bra för klimatet, i stort som smått, kan bli nominerade och alla som vill får nominera.

Vill uppmärksamma och inspirera

Allt började förra året när småbarnsmamman började binda buketter av höstlöv efter att barnen hade lagt sig om kvällarna.

– Det var ett avkopplande tidsfördriv i en tid av pandemi och klimathot, säger hon.

Med tiden blev buketterna allt fler och sambon undrade till slut vad hon skulle göra med alla buketter. Då kom hon på idén att skänka dem till personer som drabbats hårt av pandemin.

– Gensvaret var stort och positivt, långt över förväntan, säger hon.

I år har hon i stället valt att dela ut buketterna till personer som gör något bra för klimatet och startat initiativet Veckans Klimatkämpe. Hon beskriver sig själv som en person med "normalstor klimatångest" och vill uppmärksamma lokala klimatkämpar och inspirera till att fler ställer om för klimatet.

God respons

Nomineringen till Veckans Klimatkämpe sker genom att kommentera Caroline Sepps inlägg i lokala Facebookgrupper Tanken är att alla som vill ska kunna vara med och bestämma.

Trots att initiativet bara funnits i några veckor är det flera klimatkämpar som korats och responsen har varit god.

– De har blivit mycket glada för uppmärksamheten, uppskattat gesten och den fina buketten.

Hon understryker att hon egentligen hade hoppats på att ett sådant här initiativ inte skulle behövas, men kommer fortsätta så länge det finns behov för det.

– Så länge klimatkrisen är påtaglig och verklig kommer jag göra allt vad en småbarnsmamma, medmänniska och kreatör kan göra; kämpa! säger hon.

Veckans klimatkämpe drivs på ideell basis och lövbuketterna görs i takt med att nomineringarna kommer in, i mån av tid och tillgång på löv. Den som får utmärkelsen hämtar sin bukett hos Caroline Sepp i Hägernäs efter överenskommelse.