Slår ett slag för den förbjudna litteraturen. Foto: Louise Helmfrid

Hon vill starta ett bibliotek med förbjudna böcker

Böcker kan bli bannlysta för sin regimkritik, sin människosyn eller för att de innehåller fula ord. Nu vill Socialdemokraterna i Stockholm hylla det fria ordet genom att starta ett bibliotek för cencurerad litteratur.

  • Publicerad 19:40, 15 apr 2021

Förbjuden litteratur kan få en egen plats på ett nytt bibliotek i Stockholm. Förslaget kommer från Socialdemokraterna som tycker att det blir en viktig manifestation för det fria ordet.

Hoppas det ska skapa debatt

Det är lätt att tänka på Salman Rushdies Satansverser, Decamerone eller kanske någon Sovjetisk författare som varit lite för frispråkig. Men yttrandefrihet innebär också texter som kan bränna till på hemmaplan och i nutid.

– Ja vi hoppas det, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) som är initiativtagare till biblioteket som hon hoppas blir ett forum för debatt och diskussion.

Var drar ni gränsen för vilken typ av text som ska gå att läsa här?

– Vi som politker ska inte lägga oss i det, det skulle motverka syftet. De som jobbar på biblioteket får avgöra det, säger hon.

Plattan är platsen

Socialdemokraternas förslag innebär att biblioteket ska ligga i Kulturhuset på Sergels torg och att det kan öppna nästa år. Men eftersom partiet är i opposition krävs det att de övertygar sina motståndare i den grönblå majoriteten.

– Vi tar för givet att det finns ett så brett stöd för yttrandefriheten i fullmäktige. Majoriteten har ju dessutom skurit ner på biblioteken nyligen så detta kanske kan vara ett sätt att visa att man vill satsa igen.

Finns det några censurerade böcker som du ser fram emot att läsa där?

– Jag är lite försiktig med att peka ut någon särskild bok. Men tanken om att få manifestera yttrandefriheten kommer från en utställning i Norrköping förra året som handlade om de frågorna. Yttrandefrihet är något som måste komma högre upp på dagordningen i Stockholm också.