Sommarpratare? Johanna Isaksson ifrån Årstadal vill berätta om förlusten av sin son Ivar men också om sjukvårdens fantastiska arbete och om hur hon gått vidare. Foto: Privat

Hon vill sommarprata om att förlora ett barn

Efter en dramatisk förlossning väntade ett år med Ivar innan han dog. Nu vill Årstadalsbon Johanna Isaksson sommarprata om att vårda, förlora och sörja ett litet barn.

  • Publicerad 12:02, 18 maj 2020

En tidig morgon i juli för snart tre år sen tvingades polis och ambulanspersonal slå in dörren till Johanna Isakssons lägenhet i Årstadal. En granne fick ta hand om hennes då treåriga dotter Maj när Johanna kördes i ilfart till Södersjukhuset. Där föddes Ivar sju veckor för tidigt. Han dog ett år senare, sommaren 2018.

Om Johanna röstas fram till Lyssnarnas sommarvärd vill hon berätta om det för radiolyssnarna.

– Vi har levt i en värld där barn som kommer att dö vårdas. I den världen är det helt naturligt att prata om att ens barn är döende, om sorg, saknad och förlust. Men för många andra är det här skrämmande och svårt. Jag vill lyfta det här för blir vi inte sedda, och får vi inte prata om våra barn, så är det som att de aldrig ens har funnits, säger Johanna Isaksson.

Hyllar sjukvården

Hon vill både synliggöra de familjer som förlorat ett barn men också uppmärksamma och hylla barnsjukvårdens arbete. Även om ämnet är allvarligt vill hon inte att hennes sommarprogram ska bli nattsvart.

– Det ska vara ett livsbejakande och vackert sommarprat, som trots sitt mörker ger en känsla av tilltro till oss själva, varandra och vårt samhälle. Jag vill också berätta om hur man går vidare och hittar mening igen. Jag har lärt mig att när allt ställs på sin spets är man tio gånger så stark som man trott, säger Johanna Isaksson.

Vilka reaktioner har du fått på ditt bidrag?

– Gensvaret har varit jättestort. Det har delats vidare av alla som känner oss och följt oss, som verkligen blivit berörda och gråtit. Jag har också fått jättefin respons från vårdpersonal som lyssnat, som vårdat Ivar, som lovat att rösta på mig.

Vill du lyssna på Johanna?

På Sveriges Radios hemsida kan du lyssna på inledningen till Johanna Isakssons sommarprat. Det hittar du här https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

Fram till och med den 24 maj kan du rösta på din favorit bland de åtta bidragen.

Vem som får uppdraget att sommarprata avslöjas den 2 juni.

Visa merVisa mindre