Skyltläge. Stockholms elskåp kan utnyttjas bättre, tycker Torun Boucher (V). Foto: Håkan Kjellgren

Hon vill sätta färg på stans elskåp

Var finns det 18 000 tomma dukar som väntar på ett konstverk? På stans elskåp förstås! Det menar Torun Boucher (V) som föreslår att elskåpen används för konstnärlig utsmyckning.

  • Publicerad 10:43, 13 okt 2020

En ren, snygg och trevlig stad ger trygghet

2010 ordnade energibolaget Forum tävlingen Konst på elskåp. Kampanjen blev en succé och belönades med kommunikationsbranschens utmärkelse Guldägget.

Nu vill Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stad, bygga vidare på idén. I en motion till kommunfullmäktige föreslår hon att man ska utreda hur stadens 18 000 så kallade teknikskåp kan användas för konstnärlig utsmyckning.

– Det är ett bra sätt att engagera människor i sin närmiljö, säger hon.

Vill använda trygghetsmedel

Eftersom elskåpen är ofta missprydda av klotter kan man både minska kostnaderna för skadegörelse och skapa en trevligare och tryggare stadsmiljö, menar hon.

– En ren, snygg och trevlig stad ger trygghet. Därför föreslår vi att man ska använda en del av stadens trygghetsmedel till detta.

Tryggt och snyggt. Torun Boucher (V) tror att konstnärlig utsmyckning kan öka trygghet och trivsel – och samtidigt minska skadegörelsen. Foto: Jessica Segerberg

Hur utsmyckningen ska gå till, och vilka som ska delta är något som utredningen får visa, menar Torun Boucher. En konkret idé är att anlita lokala konstnärer.

– Det skulle kunna vara ett bra stöd för konstnärer såhär i corona-tider.

Positivt gensvar

Hittills har motionen fått ett överlag positivt gensvar. Såväl kulturförvaltningen i Stockholms stad som Östermalms stadsdelsförvaltningen ser fördelar med satsningen.

"Förvaltningen är därför positiv till att en konstutställning på elskåp genomförs i Stockholms. Ett sådant arrangemang kan både bidra till en mer trivsam och tryggare stadsmiljö samt ta vara på det engagemang som finns hos invånarna för att göra staden ännu vackrare", skriver Östermalms stadsdelsförvaltning som varit en av remissinstanserna.

Hur kommunstyrelsen ställer sig till förslaget återstår dock att se.

– Men det är roligt att så många varit positiva så här långt, säger Torun Boucher.