Emma Feldman hoppas kunna ta över ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Foto: Klara B Orreteg

Hon vill leda järfälla: ”man vill se förändring”

Moderaterna satsar på att ta över styret i kommunen och Emma Feldman hoppas kunna ta över ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Men för detta krävs att de vinner omröstningen under måndagens kommunfullmäktige.

  • Publicerad 13:05, 11 okt 2018

Det har gått några timmar sedan pressmeddelandet gick ut om att Alliansen i Järfälla ska försöka få till stånd ett maktskifte i kommunen. Emma Feldman, nytillträdd gruppledare för Moderaterna och kommunalråd sedan 2012, är uppspelt. På en bänk utanför kommunhuset berättar hon om visionerna.

– Det är mycket positivt som händer nu, säger hon.

– Vi tror att vi är de partier som kan ge Järfälla den förändring som efterfrågas.

Maktskifte

Järfällaborna är vana vid maktskifte. Senast vid valet 2014 fick man nytt styre, då i form av en samarbetskoalition mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

På måndag är det dags för kommunstyrelsemöte och kommunfullmäktigesammanträde. Först då kommer det stå klart vilka som faktiskt kommer styra kommunen, men det faktum att Alliansen nu går ut med att de vill röstas fram är stort.

De har endast ett mandat mer än de rödgröna, vilket innebär att Sverigedemokraterna kan komma att ha mycket att säga till om.

Vad säger du till de väljare som är oroliga för att ni ger SD för mycket makt?

– Vi har inte förhandlat med Sverigedemokraterna, i övrigt har jag inga kommentarer utan vi avvaktar till måndag och ser hur det blir, säger hon.

Frågan om SD som vågmästare har varit lika stor i Järfällapolitiken som på riksplanet. Skulle Alliansen vinna omröstningen på måndag innebär det att de kommer styra kommunen i minoritet. I varje nämnd skulle SD få utslagsröst, något som Allianspartierna innan valet lovat att man inte ska bidra till.

– Jag kan bara konstatera att Järfälla inte haft ett majoritetsstyre under den innevarande mandatperioden heller. Vi har fyra partier i alliansen och det är de vi förhandlat med, säger Emma Feldman.

Om ni vinner omröstningen på måndag, vad är det första ni då tar tag i?

– Först kommer vi fira. På tisdag morgon börjar det hårda arbetet. Först blir det fokus på budgetarbetet.

Emma Feldman trycker på några punkter som Alliansen kommer lägga extra stor vikt vid. Tryggheten, skolan, förskolan och hemtjänsten är några av dem. Och byggandet.

– Vi står fast vid tunnelbaneavtalet, däremot ser vi att man behöver fokusera på att bygga kvalitativt och inte fortsätta med den bygghets som blivit den här mandatperioden. Vi vill inte bygga för fem eller tio år, vi vill bygga långsiktigt.

Det är ju precis det som sittande styre säger att man gör?

– Jag håller inte med om att det har skett under den här mandatperioden och väljarna har tydligt visat att man håller med.

Emma Feldmans förhoppning är att hon från och med tisdag nästa vecka är kommunstyrelsens ordförande.

– Det är ett stort uppdrag som jag i så fall tar mig an med ödmjukhet. Jag är ju uppväxt här och har alltid bott här. Det är en fantastisk kommun och det här är väldigt personligt för mig, säger hon.