MER ÄN DU TROR. Aleyna Kaya var programledare i Fanzingos och Kit:s serie om orten. Nu är hon redo att ta nya uppdrag framför kameran. Foto: Claudio Britos

Hon vill låta slöjan ta plats på tv

Lägg namnet Aleyna Kaya på minnet. Hon kan nämligen komma att bli Sveriges första nyhetsankare i slöja. ”Det är drömmen. Jag ska se om jag kan knäcka det. Eller om det knäcker mig”, säger hon.

  • Publicerad 09:01, 10 sep 2019

Med stora steg kliver Aleyna Kaya genom Fittja. Här är hon uppväxt och känner sig som mest hemma. Även om hemma, sedan fem-sex år tillbaka, tekniskt sett är Huddinge.

Nu pluggar hon sista året på Södertörns högskola för att bli journalist och har tillsammans med ett team från Fanzingo och Kit gjort tre avsnitt av en webbtv-serie som vill ge nya perspektiv på förorten.

Där tog hon plats framför kameran, men det är inte en självklarhet överallt.

– Många ser det jag bär som en politisk symbol, som att det står för något större. Det är så många associationer som görs till en slöja. Jag förstår det, men den påverkar ju inte min förmåga att vara objektiv, säger hon.

Tydliga regler för nyhetsuppläsare

På Svt strider det till exempel mot deras neutralitetspolicy att bära slöja som nyhetsuppläsare. Som reporter eller programledare i andra program kan bedömningen vara annorlunda, men reglerna är tydliga just för nyhetsuppläsare.

På Svt:s webbsida står det:

”När det gäller just programledare i nyhetssändningar vill vi undvika symboler, alla typer av symboler, religiösa eller andra. Eftersom tv är ett bildmedium och bilden är informationsbärare ska programledare i samhälls- och nyhetsprogram inte bära klädsel som drar uppmärksamhet från programinnehållet eller kan uppfattas som ett ställningstagande.”

Men Aleyna Kaya släpper inte taget om målet.

– Jag har många gånger fått höra att slöjan kan stå i vägen för min dröm. Men själv förstår jag inte hur det skulle påverka min förmåga att vara objektiv, säger hon.

Laddat. Precis som slöjan inte bara ses som ett plagg ses Fittja inte bara som en plats, utan laddas med andra saker, menar Aleyna Kaya. ”Nu bor jag i ett område som präglas av uttrycket ’’Volvo, vovve, villa’’, och när något kriminellt sker där så påverkar det inte den platsens rykte så som det gör här i våra orter”. Foto: Claudio Britos

Slöjan är inte neutral, menar Svt. Men Aleyna Kaya menar att genom att utgå ifrån att slöjan är ett ställningstagande generaliserar de den.

– Genom att göra den analysen säger man också att muslimer är en homogen grupp, vilket inte stämmer. Det slöjan betyder för mig behöver inte överensstämma med vad den betyder för någon annan, säger hon.

Själv började Aleyna Kaya bära slöja först i gymnasiet och för henne är det en identitetsmarkör som utåt visar hennes muslimska tillhörighet.

– Det finns olika skäl till varför människor väljer att bära slöja. För vissa är det en accessoar eller ett sätt att knyta an till sin kultur, snarare än religion och för andra, som för mig, är det mitt sätt att visa min muslimska identitet. Slöjan är en tygbit vars värde sätts av den som bär den. 

Kampen slutar inte med mig. Om jag någon gång skulle bli nyhetsuppläsare, då blir min uppgift att göra det möjligt också för andra.

I praktiken blir de här reglerna en fråga om vem som får synas, menar Aleyna Kaya. Och genom att låta kvinnor synas, med slöja, blir mediavärlden mer nyanserad, bjuder på fler perspektiv och speglar världen den rapporterar om, tycker hon.

– Att synas, det handlar inte bara om mig. Kampen slutar inte med mig. Om jag någon gång skulle bli nyhetsuppläsare, då blir min uppgift att göra det möjligt också för andra. Då är det min tur att ställa dörren på glänt. Eller öppna den.

Orten – mer än vad du tror

Miniserien är producerad i ett samarbete mellan Fanzingo och Kit.

I första delen möter Aleyna Kaya konstnären Ailin Moaf Mirlashari från Husby, i den andra forskaren Ali Ahmed som berättar om psykisk ohälsa och i tredje avsnittet intervjuas Milad Mohammadi och Helya Riazat som startat Järvaskolan.

Serien går att se i Fanzingos och KIT:s sociala kanaler. 

Visa merVisa mindre