Lekfantast. Maggie Svendsen, 64, arbetar som konstnär. Idén kom till henne när hon satt och gungade vid sitt favoritträd i Tanto. "Någon cyklade förbi och tittade snett. Han tänkte väl vad är det för gamling som sitter där och gungar" säger hon och skrattar. Foto: Sacharias Källdén

Hon vill ha lekplatser för vuxna på Södermalm

Ett vänligare och mindre ensamt samhälle med friskare och gladare människor. Det, menar Maggie Svendsen, 64, skulle bli effekten om hon får igenom sitt förslag: nya lekplatser på Södermalm – enbart för vuxna.

  • Publicerad 20:00, 16 jan 2020

– Att vara vuxen är svårt och någonstans är vi ju alla fortfarande barn egentligen. Jag tror att vi behöver tillåta oss att vara just det ibland.

Det säger Södermalmsbon Maggie Svendsen, 64. I ett nytt medborgarförslag till stadsdelsnämnden slår hon ett slag för att införa särskilda lekplatser som riktar sig till vuxna. Innehåll? Gungor, rutschkanor, studsmattor och sandlådor. Fast i större storlek då.

– Jag tror att vi skulle få ett vänligare samhälle, vi skulle prata mer med varandra och känna oss mindre ensamma. Om vi möts i en sandlåda och bygger ett sandslott ihop får vi en gemenskap, precis som det fungerar för barn, säger hon och fortsätter:

– Att släppa all prestige och bara leka för en stund tror jag är jätteviktigt, man blir glad och det minskar stress. Det kanske gör att vi klarar av andra krav i livet bättre också. Vi har så mycket prestationsfokus idag, men att gunga går det liksom inte att vara bra eller dålig på.

Själv återupptäckte hon lekandets helande kraft efter att hennes man gick bort.

– Jag var väldigt stel i kroppen. Jag promenerade en del men sedan började jag gunga, och kände hur jag kom tillbaka till mig själv och min kropp. Det finns en väldig tröst i att gunga under ett träd.

Efter att hon fick idén berättade vänner att fenomenet redan finns i Tokyo, Oslo och Köpenhamn. Nu är det Stockholms tur, menar Maggie.

"Behöver en egen plats"

Christoffer Järkeborn (M), ordförande i stadsdelsnämnden säger att man nu kommer att titta vidare på frågan, men poängterar att "vuxna redan i dag är välkomna att leka på de lekplatser som finns".

Något Maggie menar inte duger – då de trots allt är barnens domän.

– Jag var med två andra vuxna vid lekplatsen där jag bor och hoppade och studsade, men när barn kom så gick vi. Det är ju ändå deras plats. Vi behöver en egen.

Någonstans vid vattnet skulle den kunna ligga, kanske bredvid utegymmet i Tanto. Men det behöver inte stanna där, menar Maggie.

– Det skulle behövas fler över hela staden. Alla borde leka. Man blir glad. Och så är det gratis dessutom.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Världens vuxna lekplatser

Lekplatser med rutschkanor och gungor med mera som är anpassade för vuxna finns på flera platser i världen, bland andra Maggie Daley Park i Chicago, Green Play Park i Glasgow, Seward Street Slides i San Fransisco och White Tube i Chicago.

2018 gick Faradj Koliev (S) ut med att han ville införa lekplatser för vuxna i Solna efter ett besök i San Fransisco där han sett flera sådana exempel.

– Man skulle kunna skapa en plats där unga och vuxna möts, en plats där fördomar bryts, och kanske i vissa fall förstärks, men där man i alla fall får förståelse för andra, sa han då till StockholmDirekt.

Visa merVisa mindre