Tårta. Padideh Roms gillar att baka med frukt. För tillfället har hon två bärtårtor i disken, men också en prinsesstårta med mosade jordgubbar istället för sylt. Foto: Mikael Andersson

Hon vill ge liv åt Höglandstorget med tårtor

Att baka tårtor är hennes passion, och när Padideh Roms hittade den lilla lokalen på Höglandstorget slog hon till. Nu hoppas hon kunna väcka liv i torget.

  • Publicerad 16:15, 22 jan 2021

Vill inte att det alltid ska finnas samma bakverk hela tiden.

Första tårtan bakade hon när hon var 17 år, och har sedan dess bjudit vänner, familj och kolleger på olika bakverk. I tio års tid har hon arbetat som civilingenjör inom bio- och kemiteknik på olika läkemedelsföretag, men har länge tänkt på att byta bransch.

– Har man ett bra jobb och pluggat länge är det svårt. Men sen kom corona och då tänker man om. Jag ville göra något som gör mig glad, säger Padideh Roms.

Därför utbildade hon sig till konditor. När hon sedan hittade lokalen på Höglandstorget kände hon att det var dags att slå till. I november öppnade hon sitt alldeles eget konditori, Cake by Padi.

Hon tycker att Höglandstorget är en bra plats och är inte orolig för att det ibland kan te sig rätt öde.

– Har man bra kvalitet kommer kunderna tillbaka. Mannen som precis handlade här frågade om mina biskvier, och sa att 'ryktena går', så det är kul. Folk är så snälla och glada, och det känns som att torget börjar få liv igen.

In genom dörren kommer Lars Sörensson, en av Padideh Roms stammisar. Han hämtar upp sin beställning av hummus och passar på att ta en kopp kaffe.

–  Jag vill stödja de lokala ställena och kommer ofta hit och äter lunch. Det är kul att det händer lite här, men det vore också trevligt om det sattes upp lite fler bänkar och kanske en boulebana på torget, säger Lars Sörensson.

Kund. En av stammisarna är Lars Sörensson som ofta kommer in och både äter lunch och fikar. Foto: Mikael Andersson

Utökar verksamheten

På glashyllorna finns både kakor, semlor, bullar och bröd, men Padideh Roms specialitet är tårtor.

– Jag försöker att blanda smaker och vill inte att det ska finnas samma bakverk hela tiden. Inspirationen kommer av sig självt, men jag använder mycket frukt när jag bakar, säger hon.

Padideh håller på att göra i ordning undervåningen, här ska det bli plats för fler sittplatser. I sommar planerar hon för uteservering på torget, och vill så småningom börja sälja hemgjord glass. Det är många barn från Höglandsskolan som kommer hit efter skolan, något som Padideh tycker är kul.

– De säger 'Hej Padi vad har du bakat idag?', det är så roligt att de kommer hit. Jag kommer själv ihåg när man var barn och fick gå och handla själv.

Samtidigt vill hon också gå ut med en efterlysning. För några veckor sedan hade hon inbrott i lokalerna, och upptäckten gjordes av några barn som såg att dörren stod öppen. Den ena pojken, som hon tror är i åttaårsåldern, hade förstått att det rört sig om ett inbrott och ringt sin pappa som är polis.

– Jag vill gärna tacka honom, om han kommer hit ska han få en hel tårta av mig, säger Padideh Roms.