BOK. – Flera av oss upplever inte att vi fick det stöd vi behövde när våra mammor gick bort. Förut fanns det dessutom ett stort tabu kring att prata om sorg och död, kanske även i dag, säger Måne Beate Sjödahl, uppvuxen i Täby men i dag bosatt i Upplands Väsby. Foto: Privat

Hon vill ge andra döttrar stöd i sorgen

När Måne Beate Sjödahl var 14 år dog hennes mamma i cancer. En sorg som hon till stor del fick hantera på egen hand. Nu vill hon hjälpa andra i samma situation med antologin ”När mammor dör”.

  • Publicerad 16:54, 31 aug 2020

Det var en otroligt traumatisk händelse som satt djupa spår i mig.

SORG. 31 kvinnor har skrivit om sorgen efter sina mödrar i antologin "När mammor dör". En av dem är Måne Beate Sjödahl från Upplands Väsby. Foto: Ordberoende förlag

”När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrecken. Då förlorar man vartannat andetag, då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt."
Göran Tunströms dikt uttrycker så väl känslan av att förlora en förälder.
– När jag var 14 år gick min mamma bort i cancer, efter 1,5 års kamp. Det var en otroligt traumatisk händelse som satt djupa spår i mig, men som också format mig till en modig och driven kvinna och mamma, säger Väsbybon och läraren Måne Beate Sjödahl, 40.

Idén kom från kollega

Tillsammans med 31 andra kvinnor har hon bidragit med sin berättelse i boken ”När mammor dör”, som kommer i slutet av september. Men idén till antologin kom från hennes tidigare lärarkollega Charlotte Sirc, som vid 15 års ålder miste sin mamma i en bilolycka.

– Flera av oss upplever inte att vi fick det stöd vi behövde när våra mammor gick bort. Förut fanns det dessutom ett stort tabu kring att prata om sorg och död, kanske även i dag, säger Måne Beate Sjödahl.

Berättar uppriktigt

De 31 döttrarna, mellan 18 och 77 år, som är med i boken, berättar öppet och uppriktigt om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar.
–Trots att sorgen kan kännas ensam kan den också ge styrka och kraft att gå vidare, säger Måne Beate Sjödahl.

Ända sedan hennes mamma gick bort har hon haft tankar på att dela sin historia i skrift.
– Inte för att det är en unik historia på något sätt, utan för att jag haft en förhoppning om att kunna ge tonåringar i samma situation ett stöd. Det var den viktigaste anledningen till att jag tackade ja till att vara med i boken, att kanske kunna bidra till att sorgen känns lite lättare, eller lättare att hantera.

Bor i Bollstanäs

Namn: Måne Beate Sjödahl.

Ålder: 40 år.

Bor: Uppvuxen i Täby och bor i Bollstanäs i Upplands Väsby.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Lärare.

Aktuell: Medförfattare i antologin ”När mammor dör” som kommer ut i september.

Visa merVisa mindre