Aspuddenbon Marica Esentals har startat namninsamlingen "Låt Trekantsbadet bli ett bad utan en väg rakt igenom stranden", på nätet. Foto: Märta Lefvert

Hon vill flytta gångbanan från Trekantsbadet

Cyklister som trotsar cykelförbudet är ett gissel vid Trekantsbadet. Föräldern Marica Esentals har därför startat en namninsamling med kravet att gångbanan flyttas.

  • Publicerad 06:40, 31 maj 2021

Som förälder har man ständigt hjärtsnörp.

Mitt i träffar Aspuddenbon Marica Esentals vid Trekantsbadet en solig majmorgon. På gångbanan mellan sandstranden och gräsmattan susar cyklister förbi. Det gör de trots att det finns skyltar om cykelförbud på båda sidor om badplatsen.

– På somrarna är det fullt av barnfamiljer här men det är ändå en stadig ström av cyklister. Som förälder har man ständigt hjärtsnörp. Det räcker med att ditt ena barn tar ett par steg åt fel håll medan du hjälper det andra barnet med något, för att en olycka ska hända, säger Marica Esentals.

Hennes barn är 7 och 10 år, så hon har varit mycket här på senare år. Som många andra vill hon få stopp på cyklingen innan det sker en allvarlig krock. Därför skrev hon nyligen ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen. I det föreslog hon en flytt av gångbanan.

– Det skulle gå att dra gångbanan ovanför gräsmattan i stället, utan att röra träden. Sedan skulle man kunna täcka gångbanan här nere med sand, säger hon.

Nytt cykelstråk på väg

På Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning är man medveten om problemet, sedan flera år tillbaka. Ändå valde man att inte ta upp Marica Esentals medborgarförslag.

– En orsak är att ett nytt cykelstråk ska dras längs Lövholmsvägen bakom badet. När det är klart tänker vi att cyklisterna ska ledas dit i stället för att fortsätta längs Trekanten när de kommer fram till badet, säger Linda Palo, chef vid stadsdelsförvaltningens avdelning för samhällsplanering och intern service.

På båda sidor av strandområdet finns bommar och skyltar som visar att cykling är förbjuden. Ändå cyklar många längs Trekantsbadet. Foto: Märta Lefvert

Vill ha betongsuggor

Dessutom har förvaltningen låtit bygga en rullstolsramp vid bryggan. Då måste det finnas en asfalterad gångbana, betonar Linda Palo.

– Men vi tittar på hur vi kan stoppa cyklingen på andra sätt. Ett sätt kan vara att skylta ännu tydligare eller att lägga asfalt åt det håll dit man vill att cyklisterna ska cykla, och grus åt andra hållet.

Marica Esentals ger dock inte upp. Hon har startat en namninsamling på nätet, för en flytt av gångbanan.

– Redan nu borde man sätta upp två stora betongsuggor vid varje sida om badplatsen med stora förbudsskyltar med både text och bild, säger hon.

Sandstranden har breddats inför årets badsäsong

Trekantens strandbad är en kommunal badplats i Gröndal. Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning ansvarar för skötseln.

Badet består av en smal sandstrand och en stor gräsmatta, som är sepererade av en gångbana.

Förvaltningen fick redan för ett par år sedan in ett medborgarförslag om att flytta gångbanan, på grund av att så många cyklar där, men det blev nej även då.

Inför badsäsongen 2021 har strandremsan breddats flera meter. Det behövs eftersom trycket på badplatsen ökat. I takt med att söderort förtätats har de badande barnfamiljerna blivit fler – liksom antalet cyklister i området.

Visa merVisa mindre