Susan Dahlbäck är själv från Järva och hon vill få området tjejer att röra på sig. Foto: Linus Lindgren

Hon vill få Järvas tjejer att röra på sig

Tjejer i Järva rör på sig mindre än i andra stadsdelar. Det är något som Susan Dahlbäck som själv är från Järva vill ändra på genom hennes nystartade nätverk Healthy women.

  • Publicerad 19:45, 14 nov 2019

Skillnaderna mellan förväntad livslängd i Stockholm är stora. I en studie av forskaren Bo Burstörm är skillnaderna i förväntad livslängd mellan utsatta förorter i Stockholms län och övriga delar av länet är lika stora som skillnaden mellan väst och öst när Tyskland återförenades 1990.

Susan Dahlbäck tror att det beror mycket på att människor i områden som Järva inte tränar och rör på sig lika mycket som människor i andra stadsdelar i Stockholm. De som rör på sig allra minst av stockholmarna är unga kvinnor och tjejer i utsatta områden.

Healthy women har märkt att intresset för träningen är väldigt stort. Foto: Paulin Knutsson.

Som en motpunkt till detta har hon dragit igång organisationen Healthy women. Det är ett träningsnätverk som riktar sig till just flickor och unga kvinnor i stadsdelarna kring Järvafältet.

– Det vi har märkt är att tjejer här runt omkring vill komma igång med träningen. Men på grund av att gymmen är en så mansdominerad värld här ute och att många tjejer inte vet hur man ska träna på ett gym är de många som avstår från att träna, säger Susan Dahlbäck.

Tog över gymmet

För att marknadsföra sitt nystartade nätverk arrangerade hon för drygt två veckor sedan en workshop på ett gym i Kista. Tanken var att hon skulle åka runt i skolor i Järva och bjuda in elever till eventet. Men innan hon hann göra det fylldes de 100 platserna upp.

– Vi tog verkligen över gymmet. Det var så häftigt att se, säger Susan Dahlbäck.

Sedan workshopen för två veckor sedan har Healthy womens ordinarie verksamhet dragits igång. De arrangerar just nu pass på ett rullande schema varje vecka. Det är styrketräning på gym, yoga, mindfullnes och dansklasser.

200 kvinnor anslutna

Och intresset har visat sig vara stort. Officiellt startade Healthy women den första oktober och de har redan lyckats skapat ett nätverk på omkring 200 kvinnor.

– Vi har verkligen fått en jättefin feedback. Bland annat var det en 15-årig flicka som hörde av sig till mig och sa att hon inte hade fått träna på gym för sina föräldrar. Men tack vara Healthy women så kommer hon nu få börja med det, säger Susan Dahlbäck och forsätter:

– Det betyder så mycket att få sån feedback. Det är precis därför vi gör det här.

Healthy women är en del av Kista SC. Eldsjälen och styrelsemedlem i föreningen, Sonja Dousa, tycker att det känns jättebra. Foto: Linus Lindgren

Kvinnoträffar varje månad

Helathy women är en del av Kista SC och en stor del av deras verksamhet kommer att ske på Akalla gård. Just nu är projektet finansierat av Allmänna arvsfonden men enligt Susan är målet att kunna stå på egna ben i framtiden.

– Det känns helt rätt att det här sker i samverkan med oss. Susan är en sådan idéspruta och projektet är så pass bra att vi direkt kände att vi ville hjälpa till så mycket som möjligt, säger Sonja Dousa styrelsemedlem i Kista SC.

Utöver träningen kommer Healthy women också arrangera kvinnoträffar en gång i månaden för alla som med verkar i någon av nätverkets träningspass.