Karolina Sibirzeff under rättegången mot Ratko Mladic, "slaktaren i Bosnien". Foto: Läsarbild Privat

Hon var ”slaktaren i Bosniens” försvarare

Från Täby till krigstribunalen i Haag. 27-åriga Karolina Sibirzeff praktiserade som försvarare åt Ratko Mladic, befälhavare över den bosnienserbiska armén. Förra veckan dömdes han till livstids fängelse. Efter att ha uttalat sig om domen, får hon nu utstå hot.

  • Publicerad 14:30, 28 nov 2017

Likt vilken annan Täbytjej som helst gick Karolina Sibirzeff på Slottsparksskolan i årskurs ett till tre, för att senare gå vidare till Täby Friskola och därefter Danderyds gymnasium.

– Jag var alltid aktiv i elevråd och deltog i klassrummens diskussioner. Som person har Jag nog alltid haft ett starkt rättspatos, berättar Karolina Sibirzeff.

En internationell identitet

Bakom villafasaden döljer sig en annorlunda bakgrund.

– Jag är halvcypriot och har släkt från Ryssland och Finland. Globala frågor har funnits med sedan jag var liten och jag har nog alltid haft en internationell identitet.

Förra onsdagen var hon vittne till en historisk dom som kommer att bli prejudicerande över stora delar av jordklotet.

Ratko Mladic, kallad slaktaren i Bosnien, var befälhavare över de bosnienserbiska styrkorna under Bosnienkriget på 90-talet. Nu döms han på livstid för att ha haft en avgörande roll i folkmordet i Srebenica år 1995, då uppemot 8000 människor dödades.

Försvarade ”Slaktaren i Bosnien”

– En sak som inte har tagits upp så mycket är att han friades på en åtalspunkt, gällande folkmord i andra delar av Bosnien.

Karolina Sibirzeff är missnöjd med FN-tribunalens dom. Men varför? Hur hamnade hon här?

Foto: Privat

– Jag gjorde min praktik på krigsförbrytartribunalen i Haag, som en av Ratko Mladic försvarare. Jag har en master i juridik med inriktning på internationell rätt.

Hon menar att Rakto Mladic inte borde skuldbelastats för alla brott som den bosnienserbiska armén begick. Det samlade försvaret ville exempelvis inte att han skulle dömas för massmord. Hon är väl medveten om att krigsförbrytelser har inträffat, men menar samtidigt att befälhavaren gjorts till syndabock.

– Det är viktigt att rätt person ansvarar för rätt händelser.

Rättegången har pågått i fem år och efter domen intervjuades hon av Aftonbladet.

– Jag framstod som väl barsk. Det är så stora förväntningar på en sådan här dom. Efter fem år har nu personen fått sitt straff och så kommer någon och motstrider domen, som berör så många.

Från början var jag intresserad av att bli åklagare och trodde att jag visste hur en rättegång gick till.

Hennes uttalanden har väckt stort uppmärksamhet och efteråt har hon fått utstå många hot. Frågan om att samhällets värsta förbrytare överhuvudtaget förtjänar ett försvar är lika gammal som rättsystemet.

– Från början var jag intresserad av att bli åklagare och trodde att jag visste hur en rättegång gick till. Att kriminella skickades i fängelse för att hållas borta från samhället. Men när jag började läsa straffrätt, om bevismaterial och hur en rättegång faktiskt fungerar, förstod jag hur opålitligt bevismaterial är och att det har lett till att många är oskyldigt dömda. 

Nyligen kvalificerade hon sig som advokat i New York, genom en examen kallad ”Bar”.

– Jag behövde den här titeln för att kunna framföra egna fall i domstol på internationell nivå.

I Januari börjar hon att arbeta i Solna för den internationella organisationen ILAC, som bygger upp rättsstater i konfliktländer.

Största fallet sedan Nürnbergrättegångarna

– Jag kommer att fortsätta jobba med de här frågorna. Det otroligt att ha varit del av ett fall som kommer att bli prejudikat inom internationell rätt. Det är det största fallet som tribunalen har haft sedan andra världskriget och Nürnbergrättegångarna.

Foto: Privat

Fakta

Karolina Sibirzeff

Ålder: 27 år

Född: Näsbypark

Grundskola och gymnasium: Slottsparksskolan, Täby Friskola och Danderyds gymnasium.

Vidareutbildning: Master i juridik med inrikting på internationell rätt. Kvalificerad advokat i New York genom examen ”bar”. 

Jobb: Nästa år börjar hon jobba på Solna för den internationella organisationen ILAC, som bygger upp rättsstater i konfliktländer.

Visa merVisa mindre