I dagarna har Pippi firar jul premiär på Intiman. Malin Billing äger ihop med är Astrid Lindgrens andra barnbarn rättigheterna till verken. Foto: Pekka Pääkkö

”Hon var en jättebra mormor” – barnbarnet om Astrid Lindgren

För Malin Billing är Astrid Lindgren både mormor och arbetsgivare. Hon är en del av familjeföretaget som äger rättigheterna till Astrid Lindgrens verk. Ambitionen är att hålla Astrid-kvalitet på allt som görs. – Om Astrid sitter däruppe på ett moln och tittar ner ska hon kunna säga ”Bra gjort!”

  • Publicerad 08:05, 30 nov 2019

– Nej, nej nej, boken om Pippi fyller 75 år. Inte Pippi. Hon är nio år för alltid, rättar Malin Billing min fråga om var Astrid Lindgren själv skulle ha tyckt om allt ståhej kring Pippis jubileumsår.

…hon liksom bara hängde med oss

Malin Billing om Astrid som mormor

Malin Billing är ansvarig för teater på familjeföretaget Astrid Lindgren Aktiebolag som äger rättigheterna och förvaltar arvet efter Astrid Lindgren. Hon är på Intiman för att se på repetitionerna inför julmusikalen ”Pippi firar jul”.

– Det är jätteroligt att se all teater, man lär sig att översätta manus till scen, säger hon.

Astrid hade järnkoll på vad barn gillar

Det är Malin, som tillsammans med en annan släkting, en brorson, granskar de manus där Astrid Lindgrens verk har omvandlats till teater.

– Vi är rätt så hårda faktiskt. Det är vårt jobb,  säger hon.

Hon hade en ovanlig kapacitet att vara närvarande i alla sina möten

Malin Billing

Vuxenskämt och krångliga dialoger får stryka på foten. Det handlar inte om att strypa den konstnärliga friheten utan att värna Astrid Lindgrens egna intentioner. Här är det barnet som är i fokus.

– Det började med att hon skrev sina egna manus för att hon ville att det skulle vara på hennes sätt. Hon såg mycket teater själv och då höll hon koll på vad barnen tyckte var roligt, säger Malin Billing.

Malin Billing på Intimans scen ihop med Alice Svärd som spelar Pippi i den nya julmusikalen.

Fart och fläkt, pang-pang och jakter – sånt gillar barnen, inte stillasittande dialoger eller skämt som bara vuxna förstår.

– Det är oförskämt mot barnet som det är skrivet för, säger Malin Billing.

Hängde med barnbarnen på somrarna

Astrid Lindgren hade många roller i livet. Författare, chef, mor, aktivist. Men för Malin Billing var hon allra mest mormor.

– Hon var en jättebra mormor. Vi var hemma hos henne och käkade middag varje vecka under hela min barndom och ungdom.

På sommaren bodde de grannar på Blidö i Stockholms skärgård. Då sågs de ännu oftare.

– När hon hade skrivit färdigt på förmiddagen kom hon till oss och tittade på när vi badade. Jag vet inte, hon liksom bara hängde med oss, berättar Malin Billing.

Mormor, chef och förläggare

Barnbarnen uppfattade mormorsrollen som Astrids huvudsakliga uppgift.

– Hon hade en ovanlig kapacitet att vara närvarande i alla sina möten. De som jobbade med henne på förlaget tyckte att hon var en fantastisk förläggare, chef och kollega. Journalister som intervjuat henne har kommit därifrån och kommit henne så nära.

Astrid Lindgren coachade andra barnboksförfattare som förläggare på Rabén och Sjögren. Sina egna texter skrev hon om igen och igen tills de blev perfekta.

Astrid Lindgren som chef är en bild vi inte är så vana vid men faktum är att hon var chef för Rabén och Sjögrens barnboksutgivning i 24 år. Författaren Kjell Bohlund har skrivit om det i boken ”Den okända Astrid – Åren som förläggare”.

Med sitt öga för kvalitet och känsla för vad som engagerar och roar unga läsare betydde hon mycket för svensk barnlitteratur.

Men hur var hon som chef?

– Hans Rabén, vd för förlaget, kunde få riktiga torparutbrott, han kunde bli väldigt arg. Astrid gick emellan och klappade lite här och klappade litet där. Hon var diplomatisk skalle man kunna säga.

Du då, du har ju också i en mening din mormor som chef. Finns det något besvärligt i det?

– Hon är ju alltid min mormor Astrid. Men åren går. Ju med jag jobbar med henne, ju mer jag lär mig om henne, desto mer förstår jag. Hon blir en känd person som man tar hand om arvet efter. Det blir nästan enklare med tiden.

Erik Källsäter på julupptåg med Pippi – spelar Tommy i musikal

Ett ständigt fokus på barnperspektivet, stenkoll på språklig kvalitet, lek- och fantasi och läsfrämjande. Det är de värden familjen värnar i företaget.

Men man behöver inte krångla till det med svåra ord.

– Om Astrid sitter däruppe på ett moln och tittar ner, då ska hon kunna säga ”Bra gjort!”, säger Malin Billing.