Debutant. Annie Öster har gett ut en bok som riktar sig till barn mellan tre och sex år. Foto: Karl Öster

Hon utmanar normer i ny barnbok

2020 var året då Annie Öster tog tag i sakerna som hon länge velat göra. Nu släpps hennes första barnbok, en lättillgänglig saga med ett normkreativt budskap.

  • Publicerad 10:47, 19 mar 2021

Annie Öster, som 2015 återvände till uppväxtens kvarter i Västerhaninge, har länge haft en dröm om att skriva en barnbok. Och slutligen har det hänt. Hela 12 år efter att idén föddes släpps nu "Dahlia drömmer".

– Jag vet inte om det är kopplat till pandemin, att jag hade mer tid, men under hela 2020 blev det som en ketchupeffekt. Alla saker jag hade tänkt att göra i mitt liv gjorde jag då. Jag är bara 34 år men insåg att om jag inte gör det nu så kommer det aldrig att hända, berättar hon.

Vill utmana normer

Boken beskriver hon som en ganska lättillgänglig och typisk godnattsaga. Men samtidigt är det en bok som ifrågasätter djupt rotade normer genom att till exempel tillskriva pappan typiskt kvinnliga egenskaper, medan flickan har intressen som är mer typiska för pojkar.

I sitt arbete vill hon även utmana vithetsnormen.

– I grund och botten handlar det om inkludering, om allas rätt att få vara med. Om vi inte presenterar normkreativitet, att flickor kan klä sig och vara på många olika sätt så stöper vi dem i en viss form. Med risk för att de mår dåligt. Ett normkreativt tänk måste finnas med hela tiden, annars blir det ingen förändring, säger hon. 

Förutom boken har hon nyligen släppt musik i form av en egenproducerad singel. Och det finns ytterligare drömmar som måste förverkligas.

– Jag hade tänkt att skriva en bok till, om Bombolloni som är lite av en sidekick till Dahlia. Sedan målar jag också och vill komma igång med utställningar. Jag har så mycket jag vill göra!

"Dahlia drömmer" kan beställas från de större näthandlarna.