Helena Lundby låter inte sina barn leka ute längre. Även Jamileh Soheili, Sadegh Shahabpour och Marya Soheili tycker att de kriminella uppgörelserna påverkar tillvaron. Foto: Pekka Pääkkö

Hon törs inte låta sina barn leka ute

Skjutningar, mordförsök, batongattacker och dånande polishelikoptrar. Under maj har gänguppgörelserna avlöst varandra i Jordbro. – Det kommer tyvärr sluta med att någon blir dödad, säger Sadegh Shahabpour, 36.

  • Publicerad 19:28, 7 jun 2015

Fridfullt och vänligt på dagarna – brutala gänguppgörelser på torget på nätterna. Under maj har det grova våldet satt sina spår i Jordbro centrum.

Helena Lundby, 41, har i flera år bott precis intill centrumet.

– Nu har det gått för långt. Jag vill flytta härifrån. Hur kan detta få ske? Var är polisen, var är väktarna? säger hon.

De senaste måndagsmorgnarna har hennes 7-åriga barn mötts av polisavspärrningar utanför porten.

– De älskar att vara ute, men jag låter dem inte vara det mer. Jag vill inte att någon ska knacka på och säga att något hänt dem.

Enligt flera Jordbrobor som följt utvecklingen de senaste helgerna beror bråken på gängkonflikter som har eskalerat.

Det talas om obetalda knarkskulder, svartsjuka och maktspel. En del inblandade sägs inte komma från Jordbro, men Jordbro centrum har blivit en plats där uppgörelserna sker. Kriminella kommer till krogen på helgerna, och tillsammans med alkohol och narkotika spårar det ofta ur.

Lena Holmstedt vid polisens utredningsgrupp i Handen, som utreder mordförsöket förra helgen, vill lugna Jordbroborna.

– Jag förstår att det känns otryggt. Men Jordbrobor i allmänhet behöver inte vara oroliga. Det är ingen som råkar gå förbi som utsätts för dessa brott.

Men återkommande ljud från polishelikoptrar och ambulanser på helgerna berör verkligen Jordbroborna, menar Marya Soheili.

– När jag kom till Jordbro för 17 år sedan kunde poliser och väktare gå runt i centrum och prata med oss och de unga. I dag ser vi dem bara när de rycker ut eller har nykterhetskontroller vid Jordbroinfarten. Det finns ingen säkerhet i centrum. Att gå med pistol verkar ha blivit helt normalt för många killar, säger hon.

Närpolisen var i förra veckan förtegen om hur man jobbar med situationen.

– Vi jobbar naturligtvis kontinuerligt både med den upplevda och den faktiska tryggheten. Dessa två sammanfaller bara ibland. Våra metoder är både synliga och dolda, säger Pär Lundqvist, biträdande närpolischef i Haninge.

Att gå med pistol verkar ha blivit helt normalt för många killar.Marya Soheili, jordbrobo