Hon tar över Karolinska tillfälligt efter Samsom

Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör vid Karolinska, tar över efter Melvin Samsom, tills en ny direktör har rekryterats.

  • Publicerad 07:12, 2 okt 2018

En vecka efter att Melvin Samsom, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, sagt upp sig har nu Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör och operativ direktör, utsetts till tillförordnad direktör.

– Det känns väldigt bra, det borgar för långsiktighet och någon som kan fortsätta leda sjukhuset genom den här förändringsresan, säger Malin Frenning, landstingsdirektör.

Har förtroende

Nu närmast står två stora flyttar för dörren, i denna vecka flyttar neuroverksamheten in i Nya Karolinska sjukhuset och senare i oktober den nya intensivakuten, vårdavdelningar och förlossning.

Annika Tibell kommer att backas upp av sjukhusets ledningsgrupp.

– Jag har stort förtroende för att de kommer att lösa situationen. Annika Tibell är erfaren och har stort förtroende internt, säger Frenning.

Kritiserad direktör

Melvin Samsom tillträdde hösten 2014 och har varit kritiserad, bland annat i samband med Macchiariniskandalen och vid införandet av så kallad värdebaserad vård, där han inte haft all personal med sig.

Nu senast avslöjade DN att han rekryterat en tidigare kollega till en högre chefstjänst med miljonlön på Karolinska, och via bemanningsbolag har flera som jobbat på samma arbetsplatser som honom hyrts in för en kostnad på upp till 55 000 kronor per dag.

Arbetet med rekrytering efter en ny sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset har påbörjats.

– Vi har ett gediget jobb att göra. Men det borde vara ett populärt jobb att leda ett så jättefint sjukhus, säger Malin Frenning.