Hon tar Dancehall-tävling till Vällingby

I morgon, lördag, förvandlas Trappan i Vällingby till ett dansgolv. Då är det dags för en av deltävlingarna inför den internationella tävlingen i stilen Dancehall. Imenella, från Järva, har tagit initiativ till att tävlingen ska hållas i Kulturhuset.

  • Publicerad 16:05, 24 mar 2017

Tävlingen Danchall International Europe utspelar sig i Barcelona i slutet av april. Men redan i morgon är det dags för en av deltävlingarna – i Vällingby.

– De är ett dancehall-battle, där man tävlar både en och en och två och två i dueller och vinnaren i varje kategori går vidare till Barcelona, berättar Imenella Mohamed, som var den som först kontaktade Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby för att se över möjligheten att hålla deltävlingen just här.

Imenella Mohamed är bland annat danslärare för Streetstar Sisters i Blå huset i Tensta (filmen).

Svenska dansare från hela landet kommer att tävla i Trappan i morgon, men det kommer också dansare från andra länder. Totalt är de 21 deltagare.

– Vi har folk från Frankrike, Kina och Ukraina till exempel, säger Imenella.

En av de som har åkt långväga för att delta är Lisa Zero från Sankt Petersburg.

– För mig är Sverige ett riktigt starkt land med många duktiga dansare, Sverige var det första landet i Europa som tog hit Dancehall, säger hon.

Lisa är danslärare och anordnar workshops runtom i Ryssland. Det är inte för att vinna som hon valt att åka till Vällingby och tävla.

– Den största anledningen är att dela med mig av min energi och min stil, och ha riktigt roligt med alla som är här, säger hon.

Alla som vill kan trilla in och titta på tävlingen

– Eventet är för alla, och det är gratis att kolla. Vi har workshops med dansare och de klasserna kostar en slant, säger Imenella Mohamed.

Hon själv kommer inte att vara med att tävla – och det finns en anledning till det. Hon är redan handplockad till Barcelona i kategorin ”Big leauge”.

– Det är lite av en ära, säger Imenella.

Det hon älskar med Dancehall, som är sprungen ur jamaicansk populärmusik, är gemenskapen som kommer med dansen.

– Man träffar så många människor från hela världen, jag känner att jag har en familj utanför min egen familj. Vi har något gemensamt, säger Imenella.

Evenemanget arrangeras i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Vällingby och med stöd av bland andra Stockholms stad, Dansens hus, The movement och Dj Pato.

Klockan 15 i morgon, lördag, går startskottet och tävlingen pågår fram till klockan nio på kvällen.