Hon syr kläder av gamla gardiner och mattor

Sy kläder av gamla gardiner och mattor – det går väl inte? Jodå, Christa i Runby har lägenheten full av egensydda kreationer. – Ibland när jag har svårt att sova kan jag gå upp och prova alla kläder, säger hon.

  • Publicerad 07:54, 13 okt 2018

Christa Braniff Silva tar emot i en byxdress gjord av ett gammalt påslakan. Ett snabbt hej, sedan försvinner hon in i ettan i Runby. Från hallen hörs hur hon berättar om att hon bott bland indianer i Amazonas och knarklangare i Colombia.

– Ni borde skriva en bok om mig!

En bok blir det inte i Mitt i, men här kortversionen.

Christa föddes 1943 i Tyskland. Hennes far dog på östfronten. 1961 flyttade hon till Sverige för att jobba som kallskänka och blev kvar: ”Det har varit underbart sedan första dagen!” Hon har varit gift två gånger, flyttat 32 gånger, rest som volontärarbetare i Afrika och haft klädbutik i Colombia. Bland annat.

Nu är hon 75 år och säger sig nästan vara färdig för inlämning.

Tillbaka till hallen. Här hänger hennes livslånga passion – kläder gjorda av gardiner, draperier, bordsdukar, påslakan och mattor.

– Ibland när jag har svårt att sova kan jag gå upp och prova alla kläder, testa olika kombinationer. Eller så syr jag, säger hon.

Fyndar i second hand-butiker

Idén till att börja göra kläder av gardiner och påslakan växte fram i början av 60-talet.

– Det finns inget annat land som gör så vackra gardiner som Sverige. Tyget, mönstret och kvalitén är fantastisk. Och när man är ung så har man inte så mycket pengar, då började jag sy mina egna kläder i stället.

Klänning med väst av en gardin. Foto: Åsa Sommarström

Gång på gång far hon upp från gungstolen i vardagsrummet för att visa den ena kreationen efter den andra.

– Jag blev helt frälst. I dag fyndar jag till exempel påslakan på second hand. Det är inte många som gör det. Och så färglägger jag tyget eller målar något fint.

Samlingen ska säljas

Genom åren har det blivit ett hundratal skapelser. Både främlingar och bekanta har kommit med önskemål om att få en dress uppsydd.

– Men egentligen är jag inte duktig på att sy. Jag hade aldrig kunnat återskapa den här, säger Christa och håller upp en brun, mönstrad kappa av ett draperi.

– Det är häftigt att den bara finns i ett exemplar i världen.

En kappa av en matta.

I flera år har hon varit engagerad i en ideell förening som jobbar för att ge ekonomiskt stöd till utbildning för flickor i Kenya. Det är dit pengarna ska gå när det nu har blivit dags att skilja sig från samlingen.

– Nästa sommar ska jag sälja kläderna på loppis. Det blir ju inte så mycket, men pengarna kommer gå till något bra.