"Jag är stolt att vi gjorde något bra", säger Anna Anbratt. Foto: Läsarbild Privat

Hon stoppade skogsbranden

Anna Anbratt kände brandrök utanför Bällstabergsskolan. Blixtsnabbt ringde hon räddningstjänsten som hindrade en skogsbrand att sprida sig. – Man såg verkligen hur torrt det var i skogen, säger hon.

  • Publicerad 11:34, 30 maj 2018

Det var i torsdags eftermiddag som Anna Anbratt och hennes kollega Malin Hagelin var ute på Bällstabergsskolans fotbollsplan och rastade barn.

– Vi kände att det lutade brandrök och när vi vände oss om såg vi att det brann bakom fotbollsplanen. Jag sprang in i skogen och skrek ”det brinner”. Min kollega gick tillbaka till skolan med barnen.

En meter höga lågor

Anna Anbratt ringde 112 och sedan gick allt väldigt fort.

– Två brandbilar var framme efter tio minuter. Då var branden ungefär 5 meter bred och 15 på längden och det brann upp i tallen. När det kom en vind blev lågorna över en meter höga.

Släckningsarbetet gick fort.

– Man såg verkligen hur torrt det var i skogen. Hade vi inte sett det här hade det blivit en riktig skogsbrand. Så vi kände oss faktiskt som två hjältar, säger hon.

Branden tros ha uppkommit av en glasbit eller en glödande fimp som tagit fyr.

Extrem torrt

Den långa värmeböljan i maj har gjort att det just nu är extremt torrt ute i naturen. Det säger Björn Westdahl på Storstocksholms brandförsvar.

– Det är mycket hög brandrisk. Både vi och andra brandförsvar jobbar på högvarv med att släcka markbränder dygnet runt i Stockholm. Vi vädjar till stockholmarna om att respektera eldningsförbudet, inte använda engångsgrillar och inte slänga fimpar eller lämna glöd i naturen. Minsta lilla gnista kan leda till en skogsbrand.

Respekteras eldningsförbudet?

– De flesta gör det, men det finns alltid personer som slarvar eller inte bryr sig. Det räcker med ett fåtal för att det ska kunna ske en olycka.