Vasastadsbon Eva Söderström, 78, älskar salsakursen. Foto: Sacharias Källdén

Hon startar salsa-kurser för seniorer

Släpp korsordet, börja dansa. Det säger 70-åriga Monica Grahn, internationell silvermedaljör i salsa. Nu har hon startat salsa för seniorer i sin stadsdel Vasastan. Men – var är gubbarna?

  • Publicerad 12:17, 30 aug 2019

Hon tog sina första steg för 15 år sedan. Och fastnade direkt. Monica Grahn har amatördansat sedan 60-talet, men bugg har inget att sätta emot den latinamerikanska salsan.

– Det finns något i rytmen, något exotiskt. Och det är så osvenskt. Tidigare har jag stuffat runt till disco och lindy hop men i salsa ska man röra höfterna på ett annat sätt. Det tycker många är obekvämt. Särskilt äldre, säger Monica medan hon snör på sig ett par skor med slät undersula, perfekta för ett välpolerat dansgolv.

Ute på gatan steker en senkommen augustisol betongen. Men nere i Danzaríns studio på Upplandsgatan börjar det droppa in en liten skara grånade tanter som väljer källare framför fint väder. Det är terminspremiär för Monicas salskurs för de från 50 år och uppåt.

Det är faktiskt bara hennes andra kurs någonsin. Debuten som instruktör skedde i somras, en kort variant på fem träffar. Nu blir det heta rytmer året ut.

– Ja, det var inte helt bekvämt att vara instruktör från början. Men det tillfredsställer min dansglädje att lära ut salsa till andra. Det här är en baskurs och det är bara solodans. Det går att söka sig vidare till pardans senare.

Bra motion

Monica berättar att dans i allmänhet och salsa i synnerhet är bra motion för kropp och hjärna, speciellt för de som börjar bli lite till åren komna: "Koncentration, koordination, balans – salsans har många regler men när du kan dem så flyter det på, det gäller att komma över sin stelhet"

– Men det är svårt att locka män. De är mer vana vid stelare och mer kontrollerade saker som foxtrot och tango. Här ska man vicka på rumpan och vara lite sensuell. Det är tufft för en man över 65 år. Kvinnorna vågar mer.

Själv vågade Monica förra året åka över till Orlando i Florida för ett världsmästerskap i salsa, med 30 deltagande länder. Där tog hon och hennes partner silver i sin klass för seniorer.

– Alla ungdomarna stöttade mig och sa "it's awesome, it's awesome" hela tiden, minns Monica och skrattar glatt.

En som också tycker att salsa är "awesome" är Vasastansbon Eva Söderström, 78. Hon gick Monicas sommarkurs och har nu hakat på för fortsättningen.

– Det är så roligt! Jag har prövat alla typer av motion, jag köpte årskort på pilates, men det här är det enda jag fortsätter med. Det är musiken som gör det, den är inspirerande och gör att jag orkar. Om jag skulle springa uppför en trapp, ja det blir svårare, säger Eva.

Monica Grahn, internationell silvermedaljör i salsa, har startat salsakurs för femtioplussare. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén