PREMIÄR. Igår plockade sju personer skräp under en timme i Rålis och Pontonjärparken, bilden i mitten togs efter de varit där och plockat. Marie Zimmerman är initiativtagare till promenaderna. Foto: Marie Zimmerman

Hon startar promenader – mot skräpet

”Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen”. Det är parollen för Marie Zimmermans nya skräpplockarpromenader. Nu hoppas hon få med sig fler Kungsholmsbor i kampen mot skräpet.

  • Publicerad 11:03, 31 jan 2020

Marie Zimmerman har bott på Kungsholmen sedan 2009 och tycker att stadsdelen bara har blivit skräpigare och skräpigare. Därför har hon nu startat skräpplockarpromenader för att dra sitt strå till sopstacken.

– Jag tänker på att det är skräpigare varje dag, det har blivit Skräpholmen istället för Kungsholmen. Jag har tänkt att gå ut och plocka tidigare, men det är roligare och enklare att göra det i grupp och träffar nya människor. Sedan är jag löpare i grunden så jag gillar motion och frisk luft, säger Marie.

De städar vattnet från surfbrädan

Tanken är att samlas vid utegymmet i Rålis klockan 18 varje torsdag. Sedan går man och plockar under en timme. Marie håller med handskar, soppåsar och annat som behövs om man inte har det själv och "ploggare", alltså de som vill springa och plocka, är självklart också välkomna.

Igår, torsdag, var första promenaden. Sju personer, i alla åldrar från 2 till 70 år, slöt upp och plockade i Rålis och lekparken vid Pontonjärsparken. Omkring tio fyllda soppåsar blev resultatet. Och många glada tillrop.

– Det var många som frågade vad vi gjorde och sa ”hjältar”, ”miljökämpar” och ”bra jobbat”. Det märktes att folk uppskattade det. Och om folk ser att vi plockar så kanske en del tänker ett varv extra kring hur de slänger skräp, säger Marie.

Nu hoppas hon få med sig fler på kommande promenader. Men på större insatser från staden.

– Det är en förhoppning att sätta lite press på staden, att till exempel miljöstationerna och sopkorgarna töms. Det är ofta de svämmar över så skräpet blåser runt. Men även press på de som kastar skräp. Det borde inte vara så skräpigt om alla tog sitt ansvar, säger Marie.

– Kungsholmen är så fint men allt skräp drar ner på intrycket. Och det är inte bra för miljön. Jag hoppas på en förbättring.

Vill du engagera dig? Gå med i gruppen "Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen" på Facebook.