Stor stark. Benjamin Balsom pumpar bärs medan Love Lidström tittar på. Foto: Sacharias Källdén

Hon startade krog för att ge sonen jobb

Benjamin är 22 år och har downs syndrom. Men stadens dagliga verksamhet passar inte honom. Så hans mamma har öppnat en bar för att han ska ha ett jobb. Nu har hon startat upp en arbetsförmedling för funktionsnedsatta människor.

  • Publicerad 20:00, 9 dec 2019

Vi fick alkoholtillstånd och det är väl roligare än att bara servera kaffe och kaka.

Lunchruschen har lagt sig. De tajta 32 kvadratmeterna är tomma på kunder och Benjamin sitter med ett brädspel framför sig.

– Tar betalt, städar, skurar golv, torkar bord, serverar. Fotar. Och spelar Fia med knuff, förklarar Benjamin Balsom hur en arbetsdag ser ut för honom på Benjis, restaurangen som bär hans namn.

Love Lidström, 22-åringens personliga assistent sedan tre år, flyttar en pjäs på spelbrädet, och fyller i:

– Två advokater kom hit på aw, och de satte sig och spelade Backgammon med honom i tre timmar. Det blir många sådana fina möten här.

Benjis restaurang & bar slog upp portarna i februari. Än är det lite segt, det är isolerat här i början av Kungsholmsgatan, men affärerna tar sig.

Lunch och afterwork går bäst, och ryktet sprids från mun till mun om det familjära hålet i väggen där det alltid finns ett bekant ansikte. "Ungefär som i Köpenhamn", säger Love, och beskriver idealet för sjappet som startats och drivs av tre glada amatörer med noll bakgrund i krögarbranschen.

Ibland blir det lite fel, det kan ta lite tid – men så är det här. De har inte gjort någon reklam för sig, eller kontaktat media, helt enkelt för att man inte velat riskera en anstormning man inte mustar med innan rutinerna sitter som de ska.

Mor och son. Benjamin och Sussie Balsom. Foto: Sacharias Källdén

– Ja, jag har fyra söner och har lagat mat åt dem i 20 år. Så jag tänkte: hur svårt kan det vara? Vi fick alkoholtillstånd och det är väl roligare än att bara servera kaffe och kaka, berättar Sussie Balsom, mamma till Benjamin.

Pappa Paul är fysiolog åt fotbollslandslaget, så på restaurangens vägg sitter ett signerat gruppfotografi från spelarna. Och mamma Sussie är egentligen sjukgymnast. Men eftersom det inte finns ekonomi i att anställa någon, så är det hon och Benjamin och Love som sköter kök och servering. Det här är hennes idé, född ur en vision om att människor som hennes son ska kunna utföra riktiga jobb.

Och att Benjamin hellre vill hänga med Love, än att gå på kommunens dagliga verksamhet. Det är inte hans grej.

Vill få ut folk i yrkeslivet

För att ge fler människor samma chans att komma ut i yrkeslivet som hennes grabb nu fått – alla har inte en morsa som kan starta krog – har Sussie och Love dragit igång företaget Arbetskamraterna; en sorts arbetsförmedling för människor som har funktionsnedsättningar.

Tre amigos. "Varför ska någon som Benjamin inte kunna ha ett riktigt jobb?", undrar mamma Sussie. Foto: Sacharias Källdén

Allt är under uppstart, inget är igång ännu förutom hemsidan, men planen är att de ska knyta till sig människor som sedan kan få chans att besöka sin drömarbetsplats, kanske få några veckors praktik, till och med ett riktigt jobb i slutändan. Man söker också samarbete med företag för att i framtiden kunna förmedla arbetskraft till dem.

– De här människorna kan berika en arbetsplats med sin unika stil, tycker Sussie.

Ica-Jerry har öppnat dörrar

Love håller med, och säger att karaktären Jerry i Ica-reklamerna gjort att folk fått upp ögonen för att någon som har downs också kan ha ett vanligt kneg:

– Jag trivs väldigt bra i de funktionsnedsattas värld. Men jag tycker att de ofta göms undan av samhället. De har så mycket att ge.

På väggen på Benjis står det lite diskret vad Arbetskamraterna är och vad man vill göra. Inte mer än så. Man varit noga med att stället inte ska ha en aura av kommunal verksamhet. Det är ju inte det, utan en helt vanligt krog med käk där det råkar jobba en kille som har downs.

– Jag tycker det är coolt här, säger Benjamin.