Det har tagit Sofia flera besök till Bromma för att lyckas lägga flygbladen i alla brevlådor. Foto: Ellinor Prawitz

Hon står bakom aktionen: "Beslagta Brommas villor"

Ett flygblad om att beslagta villorna i Bromma har väckt frågor hos villaägarna. Vi har träffat kvinnan bakom aktionen. "Jag tycker inte att det är hållbart att vissa människor ska bo på så stor yta", säger Sofia Larsson.

  • Publicerad 16:30, 23 maj 2016

Jag har länge tänkt på hur segregerat Bromma är, väldigt homogent. Jag har också känt att det är ett område som lämnas lite ifred.

De senaste dagarna har en broschyr trillat ner i runt 3 000 villabrevlådor i Bromma. Broschyren består av foton och ett "medborgarförslag" om att beslagta halva villan och inreda så att två familjer får plats. På så sätt kan man förtäta i området.

Lappen har skapat reaktioner på nätet. Några har funderat på om aktivister ligger bakom. Men så är det inte. Sofia Larsson är uppvuxen i Bromma och läser en kurs om arkitektrollen i samhället på Kungliga konsthögskolan. Det är hon som har delat ut lapparna.

– Jag har länge tänkt på hur segregerat Bromma är, väldigt homogent. Jag har också känt att det är ett område som lämnas lite ifred. Eftersom Bromma ändå är en maktfaktor, med de positioner som alla har här i samhället, så är det som att det får vara sin lilla enklav. Det är ingen som riktigt rör vid det. Tanken är att jag har velat störa status quo lite, säger hon.

Här är "medborgarförslaget" i sin helhet. Foto: Privat

Rökbomber på Kärsön

För att göra det har hon utfört olika "aktioner".

– Jag har till exempel klätt mig annorlunda på tolvan och testat rökbomber på Kärsön som en utsikt på morgonen åt de som bor på Grönviksvägen, säger hon.

Men det största har varit "medborgarförslaget".

– Jag tycker inte att det är hållbart att vissa människor ska bo på så stor yta. Men jag förstår ju att det här är ett helt absurt förslag, det kommer aldrig hända liksom, säger Sofia.

Har väckt obehag

Lappen har väckt obehag och upplevts som hotfull av vissa. Men det har inte varit meningen, enligt Sofia som har tänkt att det hela är ganska harmlöst. Syftet är att folk ska tänka efter i en tid av bostadskris.

– När det finns en maktfaktor så innebär det också något slags ansvar. Och ansvar tycker jag kräver reflektion. Bara genom att bo här så har man en viss status som normbildande för resten av samhället, säger hon.

Sofia har skrivit ut 3 000 broschyrer som ska läggas i brevlådorna i villorna i Bromma. Foto: Ellinor Prawitz