Hon skrev boken hon saknade

Älvsjöbon Barbara Kjellström som har skrivit boken ”När det inte blev som du tänkt dig- Om missfall sorg och att våga igen”. En bok som gör en djupdykning i ämnet missfall.

  • Publicerad 11:21, 11 feb 2014

Hur kom den här boken till?
– Jag fick själv två missfall innan jag fick mitt första barn. Då letade jag efter böcker på ämnet, utan att hitta någonting. Missfall är vanligt, men man pratar inte om det. När jag väl började prata om det så fick jag en massa berättelser från andra som också fått missfall. Jag ville skriva boken som jag själv saknade.
Hur var arbetet med boken?
– Det har varit enormt lärande och läkande för mig själv. Dels intervjuar jag 11 andra föräldrar som haft en förlorad graviditet, sedan berättar jag min egen historia. Men det är viktigt att det inte ska vara en gråtbok, utan en positiv bok om hur man vågar försöka skaffa barn igen efter ett missfall.
Hur var det att försöka skaffa barn igen?
– Det var läskigt. Jag var så himla inställd på det och ville verkligen ha barn. Det viktiga var att veta när man sörjt klart. Nu har jag fem barn, tre egna och två bonusbarn, så mina bonusbarn är som en ersättning för de två jag förlorade.
Hur vet man att man sörjt klart?
– Om du lever det liv som du vill leva utan att begränsas. Om du inte orkar med för att du går och grubblar då har man inte sörjt klart.
Hur länge har du jobbat med boken?
– I ganska precis ett år. Sedan har jag gett ut den på eget förlag. Så jag har skrivit den själv, formgivit den själv och producerat den själv.