Hon ska väcka läslusten hos Järfällas unga

Lovisa Blomberg jobbar som läsinspiratör på Jakobsbergs bibliotek. Hennes uppgift är att få ungdomar i Järfälla att vilja läsa mer – och responsen har varit positiv.

  • Publicerad 08:00, 4 nov 2018

Lovisa Blomberg är Stockholms läns första läsinspiratör.

Sedan april i år arbetar hon på Jakobsbergs bibliotek och hennes uppgift är att få ungdomar att vilja läsa mer.

– Läsning är en grundläggande del av vår vardag, men det är kanske inte alla som tänker på det.

Mer konkret innebär arbetet bland annat att åka ut till skolor och fritidsgårdar för att ta reda på vad som krävs för att väcka läslusten hos en generation som läser allt mindre.

– Min ingång är att inte vara en vuxen person som bestämmer vad de ska tycka är roligt. Istället träffar jag ungdomar i sammanhang där de redan befinner sig och försöker kolla av vad det finns intresse för.

Alternativa sätt att locka till läsning

Lovisas jobb är inte enbart att få ungdomarna att vilja sluka böcker, det kan även handla om att på andra sätt få dem att komma i kontakt med läsningen.

Exempelvis pågår just nu ett projekt där en grupp ungdomar ses och lär sig skriva en roman tillsammans, och under läslovet besökte programledaren och författaren Clara Henry biblioteket för att hålla ett författarsamtal.

– Det finns till exempel ungdomar som är intresserade av att göra egen musik men inte får till det med texterna. Då kan vi se till att ordna en grupp på biblioteket som fokuserar på att jobba med just låttexter.

Positiv respons

Lovisa Blomberg säger att hon är trivs bra i rollen som läsinspiratör och är mycket nöjd med responsen hittills.

– Vi märker direkt att det ger mycket mer respons när vi är ute och träffar folk. Sedan tar det så klart ett tag att knyta kontakter och bygga nätverk, men det märks att kommunen jobbar väldigt hårt med detta. Generellt sett är också ungdomar väldigt intresserade av att testa nya saker.