Anna om jobbet. ”Jag är befälhavaren under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över.” Foto: Claudio Britos

Befälhavaren som ska leda Stockholm ur krisen

Den värsta krisen för Stockholm i modern tid. Samtidigt uppgifter om interna bråk. Vi träffade Stockholms högsta ansvariga politiker, Anna König Jerlmyr (M), för att prata om den gångna coronavåren, stridigheter inom partiet och vad som väntar efter sommaren.

  • Publicerad 11:41, 3 jul 2020

Vi har stämt träff i Stadshusparken vid Riddarfjärdens strandlinje. På platsen med fontäner, gräsmattor och en fantastisk vy över vattnet mot Gamla stan och Södermalm flockas det vanligtvis horder av turister med kameror på magen. Nu är det nästintill folktomt. Stockholmssommaren är, på så många sätt, inte vad den brukar vara.

– Vi räknar med att tappa omkring 15 miljoner turister i år. Det är bara ett exempel på hur vi påverkas av coronapandemin, en av de svåraste kriserna vi går igenom, säger Anna König Jerlmyr.

Gräver man ner sig i siffrorna blir det tydligt att hon inte överdriver.

✓  Stockholm har en arbetslöshet på 8–9 procent, skräckscenariot är 13 procent till hösten.

✓  Var sjätte stockholmare är nu permitterad.

✓  Stockholms stad har skulder på drygt 110 miljarder kronor.

✓  Turist- och hotellnäringen har en nedgång på uppemot 90 procent och många unga stockholmare lyckas därför inte ta sig in på arbetsmarknaden.

Listan kan göras längre. Mycket längre. Trots det är finansborgarrådet ändå hoppfull.

– Det som skiljer den här krisen mot till exempel finanskrisen 2008 är att det fortfarande finns massor med kapital och en investeringsvilja ute på marknaden. Det är inte nattsvart. Det är viktigt att komma ihåg att ekonomin ser bättre ut i Stockholm än i många andra kommuner. Är vi till exempel duktiga på att markanvisa bostäder finns det många företag som vill bygga. Och vi har investeringar på runt 20 miljarder kronor framöver. Mycket av det här ligger fast, trots coronapandemin, säger hon.

Foto: Claudio Britos

Anna König Jerlmyr (M)

Titel: Finansborgarråd sedan 2018

Inofficiella titlar: Borgmästare, befälhavare

Ålder: 42

Familj: Man och tre barn

Visa merVisa mindre

I stadshuset har allt varit annorlunda sedan i början av mars. När Stockholm på kort tid blev Sveriges epicentrum för covid-19 fick i stort sett alla frågor som inte rörde pandemin, trygghet eller ekonomi stå tillbaka.

– Mycket kraft har lagts på att fokusera på operativa frågor, så visst har mycket skjutits på framtiden. När pandemin var som värst var det inte läge att prata om visioner. Men trots det har Stockholm fortsatt att fungera. Alla tjänstemän har jobbat vidare med sina frågor, även om det i många fall fått en coronakoppling.

Kritisk till Folkhälsomyndigheten

Anna König Jerlmyr står bakom ”den svenska modellen” där man vill hålla samhället så öppet som möjligt och lita på medborgarnas sunda förnuft. Men allt har inte varit positivt.

– Det var vi i Stockholm som fick resenärerna från Alperna, som gick rakt ut från Arlanda och ut till samhället, utan smittspårning. På ett sätt släpptes smittan fri, och det gjorde det oerhört svårt att hålla den borta från de äldre.

– Från nationellt håll pekar man ut äldreomsorgen som ett misslyckande. Men om taktiken nu har varit att släppa smittan fri, och vi fick in två procent på äldreboendena, då har vi ju ändå lyckats begränsa smittan, jämfört med hur hög den har varit i det övriga samhället.

En annan sak som förvärrade läget i Stockholm var, enligt finansborgarrådet, att Socialstyrelsen inte tog hänsyn till hur stora problemen var i huvudstaden när sjukvårdsmaterial skulle fördelas. Istället delades det lager som fanns att tillgå upp helt jämt över landet, även om vissa regioner var helt fria från coronasmitta.

– Vi, Sveriges största kommun med en stor smittspridning, fick ingen hjälp av Socialstyrelsen. Det måste till en förändring i det tankesättet vid en andra våg eller vid framtida pandemier. Hade det inte varit för våra doktorander på Stockholms universitet, som ställde om och jobbade dygnet runt med att tillverka handsprit, hade Stockholmsvården till exempel inte haft handsprit. Och medarbetare på Stockholms stad åkte runt på helgerna med sina familjer och köpte grejer när det fanns tillgängligt. Det var sådana insatser, vid sidan av all sjukvårdspersonals heroiska insatser, som gjorde att vården trots allt fungerade.

Foto: Claudio Britos

Mitt uppdrag är att leda Stockholm ur den här krisen. Det förväntas av mig. Jag är befälhavaren under den här pandemin.

Som om det inte var nog med problem publicerade Dagens Industri uppgifter om att arbetsmiljöutredning har startats efter larm om dålig arbetsmiljö, interna stridigheter och att förtroendet för Anna var ”kört i botten” i delar av den egna partiorganisationen. Finansroteln uppgavs inte ha någon koll och "personal grät på toaletterna”.

– Jag minns inte exakt hur det var när jag läste det här första gången, men det är klart att jag blev sårad. Samtidigt gäller det att lägga energin på rätt saker, och det är svårt att bemöta anonyma uppgifter i media. Mitt uppdrag är att leda Stockholm ur den här krisen. Det förväntas av mig. Jag är befälhavaren under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över. Och jag har ett starkt lag av medarbetare som funnits vid min sida under hela våren, som jag känner starkt stöd av.

Vad har vi att vänta till hösten?

– Det är väldigt svårt att svara på, eftersom det är så stor osäkerhet. Det har talats mycket om en andra våg, så det är det vi förbereder oss på. För att Stockholm ska kunna få en ordentlig återstart är testningen en otroligt viktig del. Får vi mer vetskap hur stor smittspridningen har varit blir det lättare att veta hur vi ska agera.

– Samtidigt kommer det uppgifter om att det kan komma en kraftig ekonomisk rekyl uppåt. Det får vi verkligen hoppas på.

Anna König Jerlmyr om corona

Har du haft corona?

–Vet inte. Jag mådde dåligt flera dagar i februari. Jag ska testa mig för antikroppar inom kort.

Har du coronarädsla?

– Inte personligen, men som förälder och vän. Jag har en son med underliggande sjukdomar, samt vänner som varit gravida. Så det finns självklart en oro.

Har du coronaångest?

– Nej. Jag har känt mig trygg med att tvätta händerna, undvika sociala kontakter och hålla avstånd.

Litar du på Anders Tegnell?

– I bland har det varit svårt att förstå Folkhälsomyndighetens budskap. ”Det kan kanske vara bra” är inte något man vill höra från dem.

Har du tvingats ställa in några resor?

– Ja, jag skulle ha åkt till Vemdalen med familjen i påskas. Det blev inget av.

Vad gör du i sommar när du får ledigt?

– Jag är med familjen på landet, en timme utanför Stockholm.

Borde Gröna Lund få öppna?

– Ja, verkligen. Med vissa tydliga restriktioner. Det har blivit en märklig situation. Till exempel får gallerior och Astrid Lindgrens värld ha öppet, men inte Gröna Lund. Det borde finnas en större enhetlighet, men regeringen har inte presenterat någon rak linje om vad som gäller.

Visa merVisa mindre