Hon samlar tusentals tomtar för ett lopp i city

Kiana Moberg sliter dag och natt för allting ska bli klart till den 11 december. Då är det nämligen dags för Santa Run, ett välgörenhetslopp där tusentals tomtar springer runt Gamla stan.

  • Publicerad 15:43, 18 nov 2016

Tusentals tomtemössor som i maklig takt rör sig från Kungsan och genom Gamla stans gränder. Den synen kommer drabba Stockholmsbor och turister den 11 december.

– Tidigare år har vi varit i Tantolunden, men nu springer vi genom Gamla stan för att fler ska kunna se oss, säger Kiana Moberg, arrangör av det nu årliga Santa Run.

Allting började med att en nära vän till henne blev mördad. Hennes föräldrar startade en insamlingsstiftelse i hennes namn och anordnade flera tomtelopp runtom i världen. Hon blev inspirerad av att göra någonting av sorgen och frågade sig varför det inte fanns något tomtelopp i Sverige.

– Första året bjöd in mina Facebook-vänner, då kom det omkring 90 personer. Det var kul då, men förra året kom det 900 människor. I år har jag sökt tillstånd för omkring 2000 personer.

Kiana Moberg sliter dygnet runt för att få loppet att gå ihop.

– Jag har ett vanligt jobb mellan åtta och fem, men varje kväll och helg jobbar jag. Jag sover i princip aldrig. Jag kan jobba fram till fyra på morgonen, säger hon.

Hon ser gärna att tomteloppet blir en jultradition för Stockholmarna, men då behöver hon hjälp.

– Det är väldigt tungt jobb, jag klarar det inte själv. Jag kan ringa 50 samtal, bara för att få 49 nej och ett ja.  Jag har försökt få hjälp från organisationer men ingen har nappat ännu.

Förra året samlade hon in över 100 000 kronor till välgörande ändamål, i år hoppas hon på ännu mer. Och det är känslan av att hon hjälper som driver henne.

– När jag ger pengar till hjälporganisationer eller andra välgörande ändamål blir jag väldigt glad. Tänk då att kunna samla flera tusen människor där alla ger några hundralappar till bättre behövande, det är en fantastisk känsla. Det är värt allt slit.

Är du sugen på att bidra men inte känner någon större lust för att tävla, var inte orolig, loppet handlar inte om att vinna eller springa på tid.

– Nej, det är ingen tävling på så sätt. Det handlar om att samla ihop människor där alla går ihop tillsammans för någonting bra.