Grannar emellan. Många grannar skänker kläder till varandra – så vill Catharina Göthe se på sina insamlingar. Foto: Privat

Hon samlar in fotbollskläder till Enebybergs nyanlända

När det kommer en nyanländ familj till Enebyberg är det första Catarina Göthe gör att försöka få in barnen i fotbollen. Hon samlar också in fotbollskläder, något som alltid går lätt.

  • Publicerad 11:53, 11 dec 2019

För fem år sedan kom den första nyanlända familjen från Syrien till Enebyberg.

– Vi lärde känna dem eftersom vi hade barn i samma klass. Vi bjöd hem dem på en middag och där öppnades mina ögon, säger Enebybergsbon och fotbollstränaren Catarina Göthe.

Efter det har hon fortsatt engagera sig för ”våra nya vänner”, ett uttryck hon hellre använder än nyanlända.

– Jag gör det för att det är självklart, precis som att min granne kommer över med urvuxna barnkläder. Så verkar alla se på det, väldigt respektfullt. Vi har få nyanlända i Danderyd och de få vi har ska inkluderas, säger Catarina Göthe.

Lär svenska genom fotbollen

Hon är fotbollstränare och ett stort fotbollsfan, och försöker få in barnen i fotbollen.

– Det är där de lär sig svenska, skulle jag säga. Fotboll är mer än fotboll, man hänger vid planen.

Catarina Göthe brukar lägga ut efterlysningar för fotbollskläder och annat i Facebookgruppen Anslagstavlan för grannar i Enebyberg.

Det brukar det inte dröja länge innan kläderna kommit in.

– Det är lite chockartat varje gång. En del skriver inte att de kommer att lämna in saker utan det bara står fullt med kassar när jag kommer hem. Vi kan inte ha ett lager, så vi har fått säga stopp och ibland lämna av grejor på EIF:s kansli. Enebybergsborna är fantastiska, säger Catarina Göthe.

Fixade avgiften

Barnen som spelar i EIF får betala 5 000 kronor om året – med undantag av nyanlända, som betalar 150 kronor om året.

– Våra nya vänner har inte de pengarna, och vi har fått kämpa för att de ska få gå utan att betala. Jag har stridit för det här, och är det något jag är stolt över att ha fått igenom är det detta, säger Catarina Göthe.

Om någon behöver hjälp med praktikplats eller jobb brukar det också lösa sig.

– Alla hjälper till, det är vårt lilla community i Enebyberg.