Ellinor Strömstedt är ansvarig för insamlingen av barnvagnar i Danderyd. Bilden till höger är en arkivbild. Foto: Privat/AAndreas Jennische

Hon samlar barnvagnar till flyktingläger i Grekland

Vintern närmar sig med stormsteg, och i stora flyktingläger i Grekland blir det allt svårare att hålla värmen. Nu pågår en insamling av barnvagnar runt om i Sverige – bland annat i ett garage i Danderyd.

  • Publicerad 17:12, 29 okt 2019

Sedan 2015 har organisationen Team Sweden Volunteers samlat in förnödenheter till flyktingläger i Grekland. Fokus ligger på barnvagnar, och volontärer runt om i landet hjälps åt att anordna uppsamlingsplatser dit folk kan komma och skänka sådant de anser sig kunna avvara.

– Det är extremt många barn som lever under väldigt tuffa förhållanden. Att sova direkt på marken när det är kallt går inte när man är så liten, säger Ellinor Strömstedt, ansvarig för området Danderyd/Lidingö.

Hon samordnar insamlingarna i sina föräldrars garage.

– Det har blivit lite av ett familjeprojekt. Jag har dragit med både mina föräldrar och deras grannar nu, säger hon.

Att hjälpa till är en självklarhet, menar hon.

– Det minsta man kan göra är att ge lite av sin tid. Jag har själv barn och känner det är omänskligt att inte göra något. 

Gensvaret har varit stort, och många Danderydsbor har hört av sig och velat bidra.

– Folk har varit otroligt generösa. Bara i mitt ansvarsområde har vi väl samlat in runt 40 vagnar nu den senaste omgången. Även folk från Täby och Vallentuna har hört av sig, säger hon och fortsätter:

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Kan man inte skänka något kan man till exempel hjälpa till att packa ihop sakerna och skicka iväg dem. Ju fler som engagerar sig desto bättre.

När en insamling är klar skickas barnvagnarna vidare till Skokloster, och därifrån till Grekland.

Har du något att skänka?

Har man själv en vagn över kommer nästa insamling att ske i januari. Organisationen tar även emot filtar, åkpåsar, tält, sovsäckar, liggunderlag, skor och annat som gör det enklare att hålla värmen och ge extra trygghet för de allra mest utsatta. Konktakt finns på www.teamswedenvolunteers.com/