Efter tretton år som Brunnabo valde Marianne Kjellberg att sälja sitt radhus. Att bo på 115 kvadratmeter med fyra sovrum blev alltför stort då endast två personer bor kvar hemma.

– Det var ren tur att jag sålde i april i år, precis innan räntehöjningen, och sen köpte jag lägenheten, en trea i Jakobsberg, i början av maj, säger Marianne Kjellberg.

Hon berättar att hon fick ungefär den summa som hon hade förväntat sig i och med försäljningen av radhuset.

– Jag har ju fått betalt för alla de åren jag bott i radhuset, prisutvecklingen har varit vansinnig i Upplands-Bro. Jag har i princip kunnat lösa in mina lån tack vare prisutvecklingen.

Fler säljer för utgångspris

Sedan Marianne sålde sitt radhus har boräntorna gått upp. Samtidigt har priserna på bostäder i Sverige sjunkit markant sedan i våras, då Riksbanken aviserade en höjning av styrräntan för att bromsa den kraftiga inflationen.

Sedan dess har styrräntan höjts två gånger och den påverkar i sin tur boräntorna som gått uppåt.

På sajten Hemnet är Erik Holmberg marknadsanalytiker. Han ser nu en tydlig följd av det rådande läget.

– Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärdet är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspriset. Det innebär att många också säljer under utgångspriset. Köparna håller hårdare i plånboken. Enligt en undersökning vi gjorde i början av augusti tror rekordmånga på en fortsatt nedgång, säger han.

Under perioden maj-juli noterades en prisnedgång med -4,4 procent på villamarknaden i Upplands-Bro. 53 affärer genomfördes till ett medelpris 5 349 000 kronor. Priset per kvadratmeter för villaköpare i kommunen uppgick under perioden till 42 296 kronor.

Under samma tidsperiod så genomfördes 77 bostadsrättsaffärer i kommunen till ett medelpris på 2 476 000 kronor. Detta ger en prisutveckling på +0.3 procent.

”Bukett av tre saker”

Nina Strange är mäklare hos Husmanhagberg i Upplands-Bro. Hon beskriver att hon tillsammans med sina kollegor står frågande inför rådande situation, det finns inte mycket att jämföra med från tidigare år.

– Man kan säga att det är en bukett av tre saker som påverkar läget. Det är ökade räntor, amorteringskrav och energipriserna. Allt hänger samman med världsläget, säger Nina Strange.

Köpare är försiktiga

Bland de som nu ska köpa beskriver Nina Strange att hon märker att många blivit mer försiktiga.

Ofta funderar de som går i köptankar på om priserna ska falla ännu mer. En fråga är även om köparen får igen det man investerar vid en eventuell framtida försäljning.

Nina Strange förklarar att utmaningen nu är att sänka förväntningarna bland den kundgrupp som ska sälja.

– Vi sänker förväntningar dagligen, men det har varit en enkel marknad att mäkla i där priset har gått upp och räntorna varit låga. En ny utmanande fastighetsmarknad väntar och det är fortfarande, efter sjutton år, en väldigt spännande bransch att vara verksam i, säger Nina Strange.

Mariannes plan framåt

Att flyttlasset nu går till grannkommunen Järfälla förklarar Marianne Kjellberg hänger samman med att det är av vikt att planera för framtiden då man närmar sig pensionen.

– Jag har precis fyllt 63 år. Jag tänker lite framåt, om tio till tjugo år så kommer det kanske inte vara så praktiskt att bo i radhus med två våningar. Jakobsberg är en resehubb brukar jag säga, där finns både tvärkommunikationer och pendeltåget. Framåt kommer det bli lättare för mig att ta mig dit jag vill därifrån.

Marianne är tydlig med att hon alltid trivts i kommunen. Samtidigt menar hon att ett stort problem som varit avgörande i beslutet att lämna kommunen är det stora behovet av bil som det innebär att bo i Upplands-Bro.

– Man är hela tiden bilberoende i Upplands-Bro för att kunna ta sig till exempelvis återvinningen, Stora Coop och allt sånt.