PROMENADGRUPP FÖR SORG. Västermalms församling har promenader för personer i sorg. Hege Marie Korshavn, Diakon, håller i promenaderna. Foto: Sacharias Källdén

Hon promenerar för att stötta sörjande

Ett sätt att både få stöd och bryta isolering. Det är målet för sorgpromenaderna som finns på Kungsholmen.

  • Publicerad 14:35, 22 sep 2020

Det är Hege Marie Korshavn, diakon i Västermalms församling som ligger bakom initiativet och håller i promenaderna. Tanken är att den här formen av samtal ska locka fler att bryta tystanden många upplever kring att prata om döden och sin sorg, och att vara ett alternativ till mer traditionella sorgegrupper, enligt henne.

– Jag fick idén av samtal med ungdomar, då passar det ofta inte så bra att bara sitta mittemot varandra. Då är promenader bra. Då tänkte jag att det kan fungera för sorg också och vara något som passar många och i alla åldrar för sorgen ser likadan ut för alla vuxna, säger Hege Marie.

– Dessutom blir man ofta hämmad av sorg vilket gör att man inte tar sig ut och gör saker och det är inte heller så bra. Vi märker att ensamheten och isoleringen har ökat under pandemin. Då är det här ett bra sätt att röra på sig som är positivt.

Sorgepromenaderna startade förra hösten och nu har en ny termin satts igång. Varannan vecka träffas de som vill, gruppen är öppen för alla. Deltagarna får presentera sig kort med förnamn och Hege Marie frågar om det är någon som vill lyfta något speciellt kring sin sorg.

– Oftast är det någon som vill dela med sig om hur det känns, det gör att samtalet kommer igång. Om det är någon som inte orkar prata kan man gå längre bak och om någon blir väldigt ledsen så tar jag hand om den. Ibland orkar man inte prata men då kan det ändå vara skönt att vara med andra människor, säger hon.

Promenaderna är bara för personer som har sorg efter att någon närstående har dött.

– Är det sorg efter en skilsmässa eller något annat i livet blir det något annat. Då kan det vara svårt att förstå varandras sorg. Då är det bättre att gå i andra grupper just för den typen av sorg, säger hon.

Sedan starten har promenaderna varit uppskattade, enligt Hege Marie.

– Responsen har varit väldigt bra. Sorg sitter ju i många år och vissa dagar är den mer påtaglig än andra. Behovet att prata med andra som varit med om samma sak är stort. Ibland kan vänner och bekanta upplevas inte förstå och det finns en rädsla hos oss svenskar att prata om döden. I och med coronan så har det blivit lite bättre och vi vågar prata mer om det, men det är fortfarande läskigt för många. Att prata med någon som har varit med om det är väldigt viktigt då.

Och i pandemins kölvatten tror hon att behovet av samtal kring sorg kommer att öka och bli viktigare.

– Det är inget vi har märkt av nu men jag tror att det blir en dominoeffekt så småningom. Vissa har inte tid att ta tag i sin sorg nu men det kan ju komma tio år senare.

Sorgpromenader

Hålls varannan onsdag (jämna veckor) klockan 14-15. Pågår fram till 9/12.

Promenaderna utgår från Arbetargatan 21 och avslutas någonstans på Kungsholmen och är öppna för alla. Ingen föranmälan behövs.

För mer information, kontakta Hege Marie Korshavn på 08-441 39 85, hege.marie.korshavn@svenskakyrkan.se

Visa merVisa mindre