Släpper tredje boken. Kristina Henkel är jämställdhetskonsult inom skolomsorgen och har arbetat som ekologisk odlingsrådgivare på ett koloniområde i Bromma. Foto: Martin Henkel

Hon peppar föräldrar och barn att börja odla

Ung som gammal – du kan alltid börja odla. Det menar Råckstabon Kristina Henkel som nu släpper odlingsboken "Växter älskar bajs!" för vuxna som vill odla ihop med barnen.

  • Publicerad 17:24, 22 apr 2021

Bland skyskraporna på Hötorgsterrassen har Kristina Henkel i tre års tid odlat med en grupp förskolebarn. Utifrån arbetet släpper hon nu boken "Växter älskar bajs!" En odlingsbok för vuxna och barn som hellre äter jordgubbar än rensar ogräs och vattnar, berättar hon.

– Ekologisk odling är favoritodlingen för de som är latmaskar. När man täckodlar, alltså håller jorden täckt med gräsklipp, behöver man inte vattna så ofta, säger hon.

Läsarna lär sig bland annat vad magiskt guldvatten och hönsbajssoppa är. Boken har Kristina Henkel och illustratören Linda Blåfors-Carlsson fyllt med miljövänliga nybörjartips.

– Många barn har aldrig odlat. Det kan vara lite läskigt att stoppa ner händerna i jorden och ta i maskar. Men det slog mig hur stolta barnen på Hötorget blev. Det blev chips av deras potatisar som vi kryddade med egenodlade örter och familjerna bjöds på skördefest.

Bild på förskolebarnens och Kristina Henkels skoodling från Hötorgsterrassen. "Det ska vara lätt och roligt att komma igång och det hoppas jag boken bidrar till", säger Kristina. Foto: Kristina Henkel

Odla i urväxta stövlar

Hon har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och ekologisk odlingsrådgivare i koloniområdet Linnéa i Bromma.

– Det finns något väldigt fint med odlingen. Folk börjar prata. Ena dagen kan man odla i sina urväxta stövlar. Andra dagen kan man gerillaodla genom fröbomber vid sin tråkiga busshållplats.

Har stadsodlingen i stan förändrats?

– Det odlas på allt fler platser, vilket märks ytterligare under pandemin. Vi spenderar mer tid hemma och jag tror det finns en stor glädje i att se något växa. Vi får ju fantastiska skördar bara vi försörjer jorden med näring och energi.

Vad odlar du själv?

– Helst tomater, det blir så gott! Och spenat för det går så snabbt.

Här odlar barnen på taket – mitt i City

Broccoliodling på Hötorgsterrassen som Kristina Henkel odlat tillammans med fyra förskolor. "Det ska vara lätt och roligt att komma igång och det hoppas jag boken bidrar till", säger Kristina. Foto: Kristina Henkel

Kristinas bästa nybörjartips för stadsodling

"Potatis är väldigt roligt att odla!

Fyll en hink med jord, köp i mataffärerna eller på trädgårds- eller bygghandlarna.

Kasta ner några potatisar, samla in gräsklipp från någon nyklippt gräsmatta i närheten och lägg överst i hinken. Då behöver du inte vattna så mycket. Gräset ger både näring och bidrar till att behålla fukten i jorden"

Visa merVisa mindre